Hlavní obsah

Za severním polárním kruhem jsou vyšší teploty než v Řecku

Počasí v Evropě se zmítá v extrémech. V oblasti Středomoří, kde by měly teploty dosahovat tropických hodnot, se pohybují jen mezi 24 °C až 26 °C. Podstatně vyšší hodnoty ovšem meteorologové naměřili kolem severního polárního kruhu. Na severu Finska či v Murmansku bylo v pátek 27 °C a v dalších severních oblastech Ruska až 29 °C, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Teplota vzduchu je na severu o zhruba 15 °C vyšší, než je v tomto období běžné. Naproti tomu ve Středomoří jsou teploty průměrné, na Balkáně podprůměrné. Zřejmě „nejchladněji“ je v Řecku. Například na ostrově Kréta je pouhých 17 °C, na Rhodosu je sice o něco tepleji, ale žádný zázrak to není, jen 24 °C. O stupeň chladněji bylo v pátek v Istanbulu 23 °C, ve Valettě na Maltě naměřili 24 °C.

Super tropické teploty ovšem hlásí Španělsko. Rtuť teploměru atakovala 37 stupňů Celsia. Tropy panují i na Baleárských ostrovech, například Mallorca hlásí 31 °C.

„Nezvykle vysoké teploty oblasti kolem severního polárního kruhu zažívají letos už potřetí. Během května se to stalo už dvakrát,“ řekla Honsová Novinkám. ”Důvodem byl porušený jet stream neboli tryskové proudění,“ doplnila.

Tryskové proudění se nachází ve výšce od devíti do 14 kilometrů a fouká od západu na východ. Jet stream byl podle ní nad Evropou tak zvlněný, že do střední Evropy nepustil teplé jižní proudění. „Proto u nás převládalo chladnější a vlhké počasí a extrémně vysoké teploty u polárního kruhu na severu Ruska,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám