Hlavní obsah

Za masakr v Kongu padl v Haagu trest 12 let vězení

– Haag

Mezinárodní trestní soud (ICC) v pátek poslal konžského povstaleckého vůdce Germaina Katangu za mříže na 12 let za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Podle soudců svým jednáním umožnil rabování a vraždy spáchané v Kongu v únoru 2003.

Foto: Phil Nijhuis/Pool, Reuters

Germain Katanga

Článek

Katanga je teprve druhou osobou, kterou ICC odsoudil. Podle agentury AP se mu do trestu započítává sedmiletá vazba.

Soud se zabýval případem masakru ve vesnici Bogoro, při němž v únoru 2003 zahynulo 200 civilistů. Verdikt o vině se zakládal na konstatování, že by útok nebyl tak ničivý, kdyby k němu velitelé, jako je Katanga, neposkytli zbraně.

Ačkoliv obžaloba chtěla, aby byl Katanga usvědčen z přímé účasti na zabíjení v Bogoru, soudci došli k závěru, že pro to nemají dostatek důkazů. V době útoku mu bylo 24 let a velel tehdy oddílům odboje z Ituri. Jeho lidé do Bogoru vtrhli brzy ráno, některé lidi zabili ve spánku, další rozsekali mačetami.

Incident byl součástí bojů o moc nad doly na zlato v regionu Ituri, jež stály život desetitisíce lidí. Podle OSN bylo v tomto konfliktu v letech 1998 až 2003 zverbováno více než 30 tisíc dětských vojáků. V bodě obžaloby týkající se zneužívání dětí jako dětských vojáků a znásilňování žen jako bojové taktiky Katanga nebyl shledán vinným.

Reklama

Výběr článků

Načítám