Hlavní obsah

Za krádež královských klenotů odsoudili Švéda na 4,5 roku

Stockholm

Dvaadvacetiletý Švéd byl v pátek odsouzen ke čtyřem a půl roku vězení za krádež historických královských klenotů, které loni v červenci zmizely z katedrály ve městě Strängnäs na jihu Švédska. Informoval o tom švédský list Aftonbladet.

Foto: TT News Agency, Reuters

Švédští policisté při vyšetřování krádeže koruny

Článek

Okresní soud ve městě Eskiltuna oznámil, že shledal mladíka vinným z krádeže dvou pohřebních korun a říšského jablka.

Jedna z ukradených korun patřila králi Karlu IX., který zemi vládl od roku 1604 do své smrti v roce 1611. Druhá pak jeho manželce, královně Kristině Holštýnsko-Gottorpské. Karel IX., syn krále Gustava Vasy označovaného za nejvýznamnějšího švédského panovníka, je pochován právě v strängnäské katedrále.

Mladý Švéd byl pro podezření z krádeže zadržen loni v září. Klenoty byly nalezeny 5. února severně od Stockholmu v popelnici s nápisem „bomba”, která byla umístěna na střeše zaparkovaného automobilu.

Vyšetřovatelé na klenotech následně odhalili stopy zlodějovy DNA. Mladík dlouhou dobu vinu odmítal, minulý týden se ale před soudem ke krádeži přiznal. V souvislosti s krádeží byly zadrženy ještě další dvě osoby, které jsou v současné době vyšetřovány. [celá zpráva]

Klenoty byly ukradeny z katedrály ve městě Strängnäs za bílého dne, kdy byl kostel otevřen pro veřejnost. S královskými korunami a jablkem zloději ujeli na kolech, z nichž přesedli na motorový člun. Město Strängnäs leží na břehu jezera Mälaren, asi 90 kilometrů západně od Stockholmu.[celá zpráva]

Odhadovaná cena korunovačních klenotů činí 65 milionů švédských korun (téměř 160 milionů Kč). Podle expertů byly královské koruny v podstatě neprodejné, protože jsou snadno identifikovatelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám