Hlavní obsah

Z uprchlé lvice u Berlína se vyklubalo prase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

U Berlína se zřejmě žádná lvice ani jiná kočkovitá šelma volně nepohybuje. Uvedla to v pátek policie, která vycházela z podrobnější analýzy videa, na jehož základě se po zvířeti od čtvrtka pátralo. Odborníci dospěli k závěru, že na videu bylo zachyceno divoké prase. Policie proto odvolala výzvu, aby byli lidé při pohybu v oblasti na pomezí jižního Berlína a Braniborska obezřetní, informovala agentura DPA.

Pátrání po lvici u BerlínaVideo: Reuters

 
Článek

Po domnělé lvici pátraly desítky policistů, kterým pomáhal i vrtulník a drony.

Podle stanice Rbb dva experti dospěli nezávisle na sobě k závěru, že na videu ze středečního večera není vidět lvice, jak se úřady původně domnívaly, ale divoké prase.

Obdobný názor vyjádřil ráno v rozhovoru se stanicí také odborník na šelmy Derk Elehrt. „Na záběrech vidím dva divočáky, kteří běží z jedné strany na druhou,“ řekl. Video bylo přitom klíčovým „důkazem“ pro existenci lvice, která po sobě jinak nezanechala žádné další stopy.

Přítomnost kočkovité šelmy v okolí Berlína však potvrdilo i několik očitých svědků, včetně policistů. Dva z nich tvrdili, že viděli na 20 metrů v noci ve čtvrtek zvíře, které identifikovali jako „velkou kočku“, uvedla stanice BBC.

Pátrací akce se soustředila v okolí obce Kleinmachnow, která se nachází u správní hranice mezi Berlínem a Braniborskem. Přes noc bylo podle BBC zaznamenáno asi tucet možných pozorování „divokého zvířete“, a to na berlínském předměstí Zehlendorf.

Zmatek zesílili i vtipálci, kteří blízko oblasti pátrání z reproduktorů pouštěli zvuky řvoucího lva, jak je většina lidí zná z přírodopisných snímků.

„To nepomáhá ani policii, ani místní komunitě,“ zlobila se policejní mluvčí Kerstin Schröderová.

Navíc se odborníci v různých médiích předháněli v poskytování rad, jak se vypořádat s divokým zvířetem, když na něj někdo narazí. Nečastější rada zněla, že se dotyčný má zastavit, zůstat stát na místě a hlavně že se má „vyhýbat očnímu kontaktu“.

Podle starosty Michaela Gruberta se však za dva dny nepodařilo najít žádné stopy, které by nasvědčovaly tomu, že se v okolí pohybovala lvice nebo jiná podobná šelma, a to ani otisky tlap, ani exkrementy, z nichž by šlo získat DNA tajemného tvora.

„Všechno nasvědčuje tomu, že to nebyla lvice,“ uvedl Grubert. Podle něj tedy v oblasti není v tomto smyslu žádná bezprostřední hrozba.

Podle stanice Rbb policie odvolala varování, které v souvislosti s pátráním po šelmě vydala, a pozastavila také pátrací akci. Té se v pátek dopoledne zúčastnilo 120 policistů a odborníků na divokou zvěř.

Pro to, že se zřejmě v okolí německé metropole žádná lvice nepohybuje, svědčí i fakt, že úřady nevěděly, odkud by zvíře mohlo pocházet. Zoologické zahrady, zvířecí parky, cirkusy ani zařízení na ochranu zvířat žádnou lvici nepostrádaly. Policie však nevylučovala, že by zvíře mohlo pocházet z nelegálního chovu.

Někteří odborníci, kteří zkoumali stopy v lesích, ale už během pátrání pochybovali, že se jedná o lvici, a přikláněli se k názoru, že „jde o kance, který je pro Braniborsko i předměstí Berlína typický“, uvedla BBC.

Po lvici u Berlína pátrají stovky policistů

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám