Hlavní obsah

Z Londýna Zelenskyj zamíří do Paříže

Aktualizováno

Neohlášená návštěva Spojeného království se mění v turné po Evropě. Francouzská stanice BFMTV s odvoláním na své zdroje napsala, že se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu z Londýna vydá do Paříže, kde je očekáván.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ukazuje symbol pro mír po projevu v britském parlamentu.

Článek

V Británii se Zelenskyj setkal s premiérem Rishim Sunakem a promluvil před tamním parlamentem. Přijmout by ho měl i král Karel III.

Ve středu večer se v Paříži ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj setká s  francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem.

Zelenskyj potvrdil i to, že se ve čtvrtek sejde s lídry Evropské unie. Podle agentury AFP řekl, že chce i s nimi jednat o další vojenské podpoře Ukrajiny

Cíl cesty ukrajinského prezidenta, který opustil svou zemi teprve podruhé od loňského zahájení invaze na Ukrajinu (v prvním případě letěl do USA), je jasný. Vyjádřit vděčnost za podporu a požádat o další.

Zelenskyj se potkal s Karlem III. Brity požádal o bitevníky

Evropa

Zatímco Zelenského přesun na britské ostrovy byl překvapením, od začátku týdne média spekulují, že hlava státu napadeného Ruskem ve čtvrtek zavítá do Bruselu na summit Evropské unie. Tyto domněnky stále nebyly potvrzeny, mluvčí šéfa unijních summitů Charlese Michela nicméně uvedl, že předseda Evropské rady Zelenského na vrcholnou schůzku sedmadvacítky pozval.

Reklama

Výběr článků

Načítám