Hlavní obsah

WikiLeaks pomohly povstáním v arabském světě, tvrdí Assange

Novinky, rei
Cambridge

Zveřejnění tajných depeší amerických diplomatů pomohlo k úspěchu protivládních povstání, která zasáhla šestnáct zemí v severní Africe a na Blízkém východě. V úterý to na univerzitě v Cambridgi prohlásil Julian Assange, zakladatel serveru WikiLeaks, jenž depeše zveřejňuje.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Článek

Assange podle agentury AP poznamenal, že depeše mohly přesvědčit některé autoritativní režimy, že nemohou spoléhat na pomoc americké armády v případě povstání lidu. Zdiskreditované západní země navíc byly v situaci, kdy si mohly dovolit podporu těchto režimů v ohrožení.

„Depeše k Tunisku jasně ukázaly, že kdyby došlo na boj mezi armádou a politickým režimem prezidenta (Zína Abidína) bin Alího, USA by zřejmě podpořily armádu. To je něco, nad čím se musely zamyslet i sousední země, že když vojensky zakročí, nemusí být na stejné straně jako Spojené státy,“ uvedl Assange.

Protesty v Tunisku začaly loni v prosinci, o měsíc později padl režim a prezident ze země uprchl. Protivládní nálady se pak rozšířily do dalších zemí, následoval pád režimu v Egyptě. K tomu Assange doplnil, že poté, co WikiLeaks zveřejnily informace o bývalém šéfovi egyptské rozvědky a nově jmenovaném prezidentovi Umarovi Sulejmánovi, nemohly ho USA podpořit jako potenciálního nástupce svrženého prezidenta Husního Mubaraka.

Agentura AP podotkla, že o Assangeovo vystoupení v Cambridgi byl velký zájem. Na 800 studentů, kteří se do posluchárny dostali, před ní čekali několik hodin před vystoupením.

Anketa

Pomohly depeše z WikiLeaks lidovým povstáním v arabském světě?
Ano
20,3 %
Ne
79,7 %
Celkem hlasovalo 6323 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám