Hlavní obsah

Walesa přiznal podepsání spolupráce s kontrarozvědkou, bylo prý fiktivní

Právo, Pavol Minárik

Bývalý polský prezident a zakladatel odborů Solidarita Lech Walesa o víkendu na svém blogu přiznal, že v minulosti „podepsal fiktivní spolupráci s agentem kontrarozvědky, který se tehdy netajil velkými sympatiemi s tehdejšími protesty dělníků v Gdaňsku“. Walesu v minulých dnech obvinil ze spolupráce s tajnými službami v 70. letech polský Institut paměti národa (IPN).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V domě polského exministra vnitra našli svazek tajné služby s podpisem WałęsyVideo: Reuters

 
Článek

Dvaasedmdesátiletý Walesa, který je na přednáškovém turné po Venezuele a USA, upřesnil, že k podpisu došlo za zvláštních okolností. Agent kontrarozvědky, jenž ještě žije, přišel za ním s pláčem a prosbou, že ztratil větší množství služebních finančních prostředků a nedokáže je vyúčtovat, což ho bude „stát krk“.

Podle Walesy ho pak měl požádat o podepsání fiktivní dohody o spolupráci, kterou by následně mohl „chybějící finanční prostředky vydokladovat na operativní práci“.

Tehdy pak údajně Walesovi pod přísahou slíbil, že podepsané nepravé dokumenty budou zaručeně zakrátko zničeny.

„Mám dobré srdce a tehdy mě ani nenapadlo, že by mohlo jít o dopředu připravenou provokaci proti mé osobě,“ tvrdí Walesa ve svém nedělním stanovisku.

Čeká na pravdu

„Tehdy jsem vám pomohl a vy dnes musíte povědět celou pravdu,“ uvádí dál Walesa a vyzval tajemného muže, aby tak neodkladně učinil.

„Už jsem ho nikdy víc nepotkal, ale vím, že žije,“ dodal. Zároveň zdůraznil, že všechny materiály o jeho spolupráci s tajnou službou vycházejí z tohoto jeho kroku a jsou kompletně falešné.

„Setkání s oním mužem z kontrarozvědky bylo jediným mým přímým kontaktem s tajnými službami bývalého režimu,“ zdůrazňuje Walesa.

Zároveň dodává, že „nikdy s tajnými službami včetně kontrarozvědky, nespolupracoval, nedal nikomu ústní ani písemný souhlas se spoluprací, na nikoho nedonášel a nikdy nebyl tajnými službami placen. To nakonec potvrdily i soudy, když mi v roce 2000 vydaly negativní lustrační osvědčení,“ dodal

Aféra o spolupráci Lecha Walesy s tajnými službami vypukla ve čtvrtek, kdy IPN oznámil, že získal od manželky bývalého, nyní již nežijícího komunistického ministra vnitra Czeslawa Kiszczaka dvě složky s krycím názvem Bolek, jež v letech 1970 - 1976 měly patřit právě Walesovi. [celá zpráva]

Ten na svém blogu napsal: „Dnes už je jasné, že Kiszczak zmámený nenávistí zfalšoval tyto materiály a krátce po tom, co zemřel, jeho žena Maria provokaci vůči mé osobě završila“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám