Hlavní obsah

Polsko znovu řeší agenta Bolka, ve svazku tajné služby je prý Wałęsův podpis

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

V rekreačním domě zesnulého někdejšího ministra vnitra Czeslawa Kiszczaka u Mazurských jezer na severu Polska se nacházel originální svazek tajné služby o jejím spolupracovníkovi Bolkovi. Ve svazku je vlastnoruční podpis Lecha Wałęsy, pozdějšího polského prezidenta. Ve čtvrtek to oznámil šéf polského Institutu paměti národa (IPN) Lukasz Kaminski.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V domě polského exministra vnitra našli svazek tajné služby s podpisem WałęsyVideo: Reuters

 
Článek

Kaminski si je jist, že jde o originální dokumenty z let 1970 až 1976 svědčící o spolupráci zakladatele odborové organizace Solidarita a později také prezidenta Wałęsy s polskou komunistickou tajnou službou SB.

Ve svazku se má nacházet i Wałęsou podepsaný závazek o spolupráci.

Spis, který má 279 stran, podle Kaminského obsahuje informace, která Wałęsa-Bolek bezpečnosti dodával, a také záznamy řídicích pracovníků, kteří byli s Bolkem ve styku. Dokumenty podle šéfa IPN rovněž potvrzují, že agent pobíral od tajné služby peníze a jejich přijetí opakovaně stvrdil podpisem.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Bývalý polský prezident Lech Walesa

Je to podvrh, tvrdí Wałęsa

Wałęsa, který se v současné době nachází ve Venezuele, ve čtvrtek prostřednictvím médií uvedl, že „žádný z těchto dokumentů nemůže být pravý“. Podle něj se jedná o podvrh. Exprezident, který z rozhodnutí soudu z roku 2000 vlastní negativní lustrační osvědčení, zároveň dodal, že u soudu dokáže pravdivost svých tvrzení.

Čtvrteční prohlídce v rekreačním domě u Mazurských jezer předcházela policejní prohlídka varšavského domu Marie Kiszczakové, vdovy po ministrovi vnitra z 80. let. Ta se podle IPN v minulých dnech sama ozvala a institutu nabídla k odkoupení tajné materiály, které našla v manželově pozůstalosti. Chtěla za ně 90 000 zlotých (téměř 560 000 korun). Policie materiály zabavila. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám