Hlavní obsah

Wagnerovci zahájili nábor žoldnéřů, chystají pochod na Varšavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Wagnerova soukromá armáda, v jejímž čele stojí ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, oznámila nábor dalších žoldnéřů do svých řad. Podle posledního oficiálního prohlášení wagnerovců zveřejněného na sociální síti Telegram „by se měli připojit k chystanému pochodu na Varšavu“, informoval v sobotu server onet.pl.

Foto: Concord Press Service, Reuters

Jevgenij Prigožin se žoldnéři v Bachmutu

Článek

V prohlášení se dále uvádí, že do wagnerovské nájemné formace se „mohou zapojit muži do 67 let, kteří nejsou vegetariáni, ale jsou ochotni ujít 700 kilometrů za dva týdny“.

Kromě toho jim nabízejí rychlé osvojení následujících frází v polštině: ruce nahoru, odhoď zbraň, svlékni se, je to tvoje chyba. Onet.pl považuje toto oznámení za absurdní.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Z budov v Bachmutu, dějišti dosud nejtěžších bitvy války na Ukrajině, zbyly v drtivé většině jen trosky

Podle ruské ústavy mají wagnerovci zakázáno působit v Rusku, ale mohou fungovat v zahraničí. V současnosti válčí po boku ruských vojáků na východě Ukrajiny, kde se do bojů zapojili už v roce 2014, kdy Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a vznikly samozvaná Doněcká a Luhanská lidová republika.

Wagnerovci operovali nebo ještě stále operují také v Sýrii, Libyi, Iráku a v řadě zemí afrického kontinentu, například v Mali či Angole.

Obavy z intrik

List Daily Mail před časem napsal, že se Kreml obává, že se zakladatel skupiny Prigožin stává příliš mocným a mohl by začít intrikovat proti prezidentu Vladimiru Putinovi.

Wagnerova skupina čítá podle odhadů asi 50 tisíc mužů a až dosud byla klíčovou součástí mnoha ruských operací na Ukrajině včetně krvavých bojů u Bachmutu.

Foto: Twitter/praisethesteph

Tank Tomáš pořízený za peníze z české sbírky v akci nedaleko Bachmutu

Prigožin se k napojení na skupinu veřejně přiznal až v září 2022. V minulosti proslul blízkými vazbami na prezidenta Putina. Svou „slávu a majetek“ vybudoval na síti restaurací a cateringové firmě Concord Catering, jejichž prostřednictvím poskytl četné „služby“ jak Putinovi, tak kremelským špičkám včetně velení ruské armády. Díky tomu si vysloužil přezdívku „Putinův šéfkuchař“.

Prigožin je od roku 2018 na sankčním seznamu USA a od roku 2020 na sankčním seznamu Evropské unie.

Ukrajinu jsme naopak militarizovali, svitlo Prigožinovi

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám