Hlavní obsah

Vzpoura proti Matovičovi. Odcházejícím členům vadí politická izolace hnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik členů opouští opoziční hnutí Slovensko (bývalé hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) Igora Matoviče. Vadí jim politická izolace hnutí a některé nepromyšlené kroky vedení, jako byla podle nich uspěchaná změna názvu z OLaNO na Slovensko.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Předseda strany OLaNO Igor Matovič

Článek

O odchodu z hnutí informovali na sociální síti například bývalý lídr kandidátky Mária Šofranko, exposlanci Peter Kremský, Vojtech Tóth, Peter Liba a další. Přesný počet členů, kteří Matoviče opouštějí, není známý, protože někteří nechtějí být jmenováni.

Odcházejícím členům vadí chybějící kritický přístup a debata k vícero tématům. „Těmi jsou především nedotažená kampaň, netransparentní sestavování kandidátky a nepříznivý výsledek parlamentních voleb, politická izolace hnutí a nepromyšlené kroky vedení, jako například uspěchaná změna názvu hnutí,“ píše se v prohlášení odcházejících členů.

„Členy hnutí jsme se stali proto, abychom se zasadili o rozvoj a zlepšování života na Slovensku, jako i o očistu veřejného života. Za poslední rok se však do politiky bývalého OLaNO dostalo stále víc populismu, konfliktnosti a politického obchodování,“ dodali bývalí členové hnutí.

Matovič obvinil Čaputovou z vytvoření druhého mocenského centra

Evropa

Podle nich se z autentického protikorupčního hnutí stal subjekt, kde převládají individuální zájmy, vedení ignoruje a bagatelizuje kritické připomínky, o všem rozhoduje několik spřízněných lidí a nefunguje vnitřní kontrola.

Kritika prezidentské kandidatury

Odcházející členové kritizují také Matovičovu prezidentskou kandidaturu, když sám vyhlásil, že se hlavou státu ani nechce stát a kandiduje jen formálně. „Jeho kandidatura je poslední kapkou v nelogických a matoucích krocích vedení hnutí Slovensko,“ uvedli odcházející členové.

Upozornili, že izolace hnutí se projevuje také tím, že ostatní opoziční strany ho nezvou na protivládní protesty, které se pravidelně konají po celé zemi.

Před loňskými parlamentními volbami opustilo tehdejší OLaNO několik členů v čele s bývalým premiérem Eduardem Hegerem, kteří založili stranu Demokraté. Ta se však do parlamentu nedostala. Matovičovo hnutí získalo v zářijových předčasných volbách téměř devět procent hlasů.

V roce 2020 získalo OLaNO 25 procent hlasů a stalo se nejsilnější stranou vládní koalice. Matovič stál v čele vlády rok a pak ho vystřídal Heger. Matovič se stal ministrem financí.

Překvapení na Slovensku: Igor Matovič kandiduje na prezidenta

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám