Hlavní obsah

Překvapení na Slovensku: Igor Matovič kandiduje na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expremiér a předseda hnutí Slovensko (bývalé hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) Igor Matovič překvapivě kandiduje v prezidentských volbách. Oznámil to ve středu na tiskové konferenci. První kolo prezidentských voleb se uskuteční 23. března, druhé je naplánované na 6. dubna.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Předseda hnutí Slovensko (bývalé OĽANO) Igor Matovič

Článek

Hnutí odevzdalo podpisy poslanců, kteří Matovičovu kandidaturu podpořili. Sám Matovič přiznal, že nevěří v úspěch své kandidatury. „Nemusíte se bát, že před sebou vidíte prezidenta,“ řekl Matovič v úvodu tiskové konference. „Tato předvolební kampaň si však zaslouží dávku pravdy, a to jsem připravený učinit,“ dodal.

Matovič konstatoval, že chce držet záda demokratickému kandidátovi, za kterého označil exministra zahraničí Ivana Korčoka. „Chci vytvořit koridor pravdě a klást nepříjemné, ale v každém případě adekvátní otázky,“ řekl prezidentský kandidát.

Matovič tvrdí, že Slováci demokracii postupně ztratili. „Dnes na Slovensku nežijeme v demokracii, ale v mediokracii. Několik bohatých lidí ovládlo klíčová média a svobodných je možná 15 až 20 procent médií na Slovensku,“ dodal.

Favoritem pro postup do druhého kola prezidentských voleb jsou předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini a již zmíněný Korčok. Ve volbách kandidují také například místopředseda parlamentu a předseda vládní Slovenské národní strany Andrej Danko, další exministr zahraničí Ján Kubiš, bývalý předseda Nejvyššího soudu Štefan Harabin a předseda Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba.

Současná hlava státu Zuzana Čaputová se nebude ucházet o druhé funkční období. Její mandát končí 15. června 2024.

Danko označil Pellegriniho za zrádce

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám