Hlavní obsah

Vzácný výtisk Milence lady Chatterleyové nesmí opustit Británii

Londýn

Vláda premiérky Theresy Mayové zakázala kvůli ochraně národního kulturního dědictví vývoz starého paperbackového vydání románu Milenec lady Chatterleyové z roku 1928. Výtisk byl prodán v aukci za 56 250 liber (téměř 1,7 milionu Kč) a měl putovat do zahraničí. Román byl ve své době považovaný za pornografický a ve Velké Británii dlouho nesměl vyjít.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Britská vláda kvůli ochraně národního kulturního dědictví zakázala vývoz starého paperbackového vydání románu Milenec lady Chatterleyové z roku 1928.

Článek

Neslavnější dílo anglického spisovatele a dramatika Davida Herberta Lawrence, v němž autor explicitně popisuje sexuální vztah mezi aristokratkou a mužem z nižší třídy, nejprve poprvé vyšlo v roce 1928 v italské Florencii v omezeném soukromém vydání, o rok později v Paříži. V Anglii bylo vydání knihy povoleno až v roce 1932, po autorově smrti ve 44 letech. Vždy ale ve velmi zcenzurované podobě.

Celý nezkrácený text románu vyšel poprvé roku 1959 v New Yorku a pak v roce 1960 v Londýně, kde se stal krátce po vydání předmětem skandálního soudního procesu, který po měsíce plnil přední stránky všech britských novin. V soudním řízení se projednávala oprávněnost používání doposud tabuizovaných slov i sexuálních praktik v literatuře.

„Přáli byste si snad, aby (tuto knihu) četla vaše manželka či služebnictvo?“ ptal se tehdy žalobce a jeho věta vešla do dějin. Porotci nakonec ale dospěli k závěru, že nakladatelství se neprovinilo. Případ byl považován za přelomové vítězství svobody projevu a znamení, že společnost se mění.

Reklama

Výběr článků

Načítám