Hlavní obsah

Vyskytují se i v Rusku. Uznávají jen Sovětský svaz, soudy se s nimi nepáraly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S několikaletými tresty vězení odešli v poslední době v Rusku lidé, kteří uznávali autoritu Sovětského svazu místo nynější vlády. Vyplývá to z údajů webu OVD-info, který dlouhodobě monitoruje počínání ruské justice a policie.

Foto: Profimedia.cz

Sovětské symboly při vojenských přehlídkách v Rusku nejsou výjimkou

Článek

S tresty v rozmezí od tří do šesti let tak například v červenci skončila pětice obyvatel Brjanské oblasti na západě Ruska, kteří se považovali za sovětské občany a za peníze vystavovali potvrzení o sovětském občanství i dalším zájemcům.

„Všichni byli obviněni z organizace a účasti v extremistické organizaci nebo z jejího financování, případně z obojího,“ informoval portál s tím, že skupina se podle obžaloby angažovala v organizacích „Svaz sovětských socialistických republik“ a „Svaz slovanských sil Ruska“, které mají stoupence v různých ruských regionech.

Dalšího „občana Sovětského svazu“ poslal soud počátkem července v Tambovské oblasti ve středním Rusku do trestanecké kolonie na tři roky a osm měsíců, napsal portál. Naposledy informoval tuto středu o muži, který vystupoval jako „prozatimní hlava“ místního sovětského regionu a soud v jihosibiřském Krasnojarsku mu vyměřil šestiletou podmínku.

Jako za časů SSSR. Ruští vojáci dostali za hrdinství medaile a hodinky

Válka na Ukrajině

Podle prokuratury plánoval „svržení současného ústavního systému Ruska násilným uchvácením moci“. Muž tato obvinění odmítal a připustil pouze, že si přeje obnovení SSSR, napsal web, který o dubnovém verdiktu se zpožděním informoval až nyní.

Nejen přívrženci SSSR

Se sovětskými symboly se přitom lze v Rusku často setkat i při oficiálních příležitostech, zejména při připomínkách porážky nacistického Německa ve druhé světové válce, ale i při shromážděních komunistů. Problém však zjevně nastává, když stoupenci minulých časů odmítají uznávat legitimitu nynější ruské vlády. O tisících Rusů, kteří se považují za sovětské občany a odmítají platit své účty, informoval například už v roce 2019 web Meduza.

Organizace „sovětských občanů“ v Rusku vykazují nápadně podobné znaky s obdobnými sdruženími lidí v jiných zemích, kteří odmítají legitimitu státu, v němž žijí, a někdy se naopak dovolávají minulých režimů. Za československé občany se považují například členové takzvaného Společenství legitimních věřitelů České republiky, které se zase v mnohém podobá Sovereign Citizens Movement (Hnutí suverénních občanů) ze Spojených států, jehož prvopočátky sahají až do 70. let.

Z Matky vlasti sundali sovětské symboly

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám