Hlavní obsah

Z Matky vlasti sundali sovětské symboly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než čtyřiceti letech dělníci v úterý odstranili znak bývalého Sovětského svazu na štítu sochy Matka vlast, která se tyčí nad Kyjevem. Symbol nahradí ukrajinský trojzubec, samotná socha se bude nově jmenovat Matka Ukrajina. Odstranění ocelového sovětského symbolu v podobě srpu a kladiva na jedné z nejvyšších soch v Evropě bylo navrženo už před třemi lety, technicky náročný kousek se podařil až nyní.

Sundavání sovětských znaků z kyjevské sochyVideo: Reuters

 
Článek

Výměna symbolů na štítu známé sochy vysoké 102 metry bude stát 28 milionů hřiven (více než 16,5 milionu Kč), které zaplatili soukromí dárci. Hotovo má být do 24. srpna, kdy si Ukrajina bude připomínat 32. výročí vyhlášení nezávislosti. Krok má mezi ukrajinskou veřejností širokou podporu, v průzkumu ji před rokem podpořilo 85 procent respondentů.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Socha Matka vlast je nejvyšší sochou kontinentální Evropy (pokud nezahrnujeme město Volgograd) se 102 metry. Byla postavena v roce 1981

Demontáž sovětských monumentů a změnu místních názvů upomínajících na časy Sovětského svazu schválil ukrajinský parlament v rámci zákona o dekomunizaci v roce 2015. Výměna symbolů na štítu sochy Matka vlast byla navržena v roce 2020, technicky však šlo o velmi náročný proces. Socha přitom hledí na východ, symbolicky směrem k nynějšímu nepříteli, poznamenala agentura Unian.

Srp s kladivem, věnec a hvězda zmizely ze štítu, který má rozměr 13 krát 8 metrů.

Socha zobrazující ženskou postavu se zdviženýma rukama s mečem a štítem se nachází na pravém břehu Dněpru v areálu muzea dějin Ukrajiny za druhé světové války. Byla dokončena v roce 1981 a jde o jednu z nejvyšších soch v Evropě. Celková výška pomníku i s podstavcem je 102 metry, celá konstrukce z nerezové oceli váží 560 tun.

Monument je navržen tak, aby ustál zemětřesení o síle osmi stupňů Richterovy škály. Vrchní část sochy je pak vybavena speciálním mechanismem, který zmírňuje působení poryvů větru - zejména v oblasti meče a štítu.

Původní návrh díla udělal sochař Jevgenij Vučetič, po jeho smrti projekt dokončil jeho kolega Vasil Borodaj.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Socha Matka vlast stojí na kopci na západním břehu Dněpru v Kyjevě

Nový trojzubec určený na štít sochy měří 7,6 metru na výšku a 4,56 metra na šířku. „Za dva nebo tři roky lidé zapomenou a děti už nebudou vědět, že tu kdysi byl sovětský symbol,“ řekl autor nového znaku Olexij Pergamenščyk agentuře Ukrinform s tím, že nicméně trval na uchování původního sovětského znaku. Ten se nyní má stát jedním z exponátů muzea.

Ukrajina zakázala používání místopisných názvů odkazujících na Rusko

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám