Hlavní obsah

Výroky k vyhoštění dvou ruských diplomatů si odporují, stěžuje si Moskva

Moskva

Prohlášení představitelů českých úřadů k vyhoštění dvou ruských diplomatů si vzájemně odporují, řekl v pondělí Michail Brjuchanov, který působí jako zástupce šéfky ruské vládní agentury Rossotrudničestvo, pro niž vyhoštění diplomaté pracují. Vývoj událostí kolem těchto diplomatů označil za ”velmi skandální a výhodný pro určité zájmy třetích osob”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček informovali v pátek 5. června o vývoji v kauze hrozby ricinem.

Článek

Brjuchanov v programu 60 minut televizní stanice Rossija-1 prohlásil, že v celé záležitosti naprosto chybí jakákoli logika: „Výroky českých představitelů politických kruhů a mocenských orgánů si vzájemně odporují.”

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček podle Brjuchanova prohlašoval, že české tajné služby nedisponují žádnými důkazy o nezákonných aktivitách ruského diplomata. „A posléze nám předloží... svoji verzi, že někdo napsal nějaká udání, a proto oba dva vyhošťujeme. Ale v čem je logika? Proč vyhošťujete? Čtěte, prověřujte, analyzujte.“ vzkázal představitel Rossotrudničestva českým tajným službám a dodal: „Velmi nepochopitelný postup.“

Kauza s ricinem byla smyšlená, Česko vyhostilo dva zaměstnance ruské ambasády

Domácí

Brjuchanov připomněl, že v dubnu unikla tajná informace českých tajných služeb do týdeníku Respekt, který napsal, že do České republiky přijel do Prahy ruský diplomat s jedem ricinem. Poté se celá kauza veřejně probírala. Podle názoru zástupce šéfky Rossotrudničestva vládní představitelé neplánovali tuto záležitost zveřejňovat.

„Mám takový dojem, že neměli vůbec žádné plány. Vše se vyvíjelo velice spontánně, velmi skandálně a výhodně pro určité zájmy třetích osob. Nazvat tento vývoj plánem lze velice obtížně,” řekl Brjuchanov.

Vyhoštění dvou Rusů je dobrý začátek, oceňují vládu čeští politici

Domácí

Česká republika se v pátek rozhodla vyhostit dva pracovníky ruského kulturního střediska v Praze - jeho vedoucího Andreje Končakova, který současně plnil roli vedoucího představitele Rossotrudničestva v Česku, a Igora Rybakova. Souvisí s kauzou údajné ruské hrozby českým komunálním politikům ricinem přivezeným ruským diplomatem do Prahy. Moskva na vyhoštění reagovala, že odpoví vůči Česku obdobně.

Pokud jde o oba diplomaty vypovězené z Česka, Brjuchanov sdělil, že dál pracují pro Rossotrudničestvo: „Zatím nemáme důvod nedůvěřovat našim pracovníkům a z něčeho je obviňovat. Česká strana nepředložila žádnou závažnou kvalitní skutečnost, která by umožňovala souhlasit s jejím stanoviskem.“

Rossotrudničestvo je ruská federální agentura, která se zabývá záležitostmi postsovětského Společenství nezávislých států, krajanů a mezinárodní humanitární spoluprací.

Reklama

Výběr článků

Načítám