Hlavní obsah

Výročí okupace si připomnělo také Slovensko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S ohledem na situaci na Ukrajině nikdy nebyl odkaz srpna 1968 tak aktuální jako nyní. U příležitosti 55. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy to řekl slovenský premiér Ľudovít Ódor.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Ľudovít Ódor uctil památku obětí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy u pamětní desky u budovy Univerzity Komenského v Bratislavě

Článek

„Jak se tehdy Kreml obával, že demokratizační proces u nás bude inspirací pro ostatní státy takzvaného východního bloku a oslabí jeho moc, tak se dnes Rusko obává, že svobodná a demokratická Ukrajina je něco, co je nepřípustné, a snaží se tento proces vojensky potlačit,“ prohlásil Ódor na akci v centru Bratislavy, kterou každoročně organizuje Konfederace politických vězňů Slovenska.

Historik: Srpen 1968 byl pro armádu morální ránou

Historie

Předseda slovenské vlády zdůraznil, že suverenita, právo na sebeurčení a svrchovanost jsou základem demokracie. „Respekt k základním lidským právům a svobodám, hodnoty a morálka, které si jako společnost ctíme, jsou nedotknutelné,“ dodal.

Vzpomínka na oběti okupace i normalizace

Předseda slovenského parlamentu Boris Kollár konstatoval, že v tento den si připomínáme oběti vojenské intervence, ale vzpomínáme také na období normalizace, které nastalo po okupaci.

„Jsou to desetitisíce a statisíce těch, kteří za svůj nekompromisní vlastenecký postoj přišli o funkce. Jejich rodinné příslušníky pronásledovali, nemohli studovat na vysokých školách nebo je v dalších letech věznili, perzekuovali či unesli,“ uvedl Kollár.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislavský hrad

„Ti, kteří zemřeli v roce 1968, a ti, kteří trpěli za normalizace, chtěli opravdovou svobodu a chtěli demokracii bez přívlastků,“ dodal předseda slovenského parlamentu.

Bývalý premiér a předseda strany Demokraté Eduard Heger konstatoval, že národ, který na svou historii zapomene, je odkázaný prožít ji znovu.

„Nikdy nezapomeneme na časy, kdy se nám po ulicích valily tanky a z korby auta na nás mířili vojáci se samopaly. Vážíme si, že Slovensko je dnes součástí mezinárodního společenství, které garantuje naši svobodu a bezpečnost,“ uvedl Heger.

Vojska Varšavské smlouvy zlikvidovala sen o svobodě. Česko si připomíná srpen 1968

Historie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám