Hlavní obsah

Vyhrožovali mu smrtí, autor pohádky o homosexuálech proto opustil Maďarsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Boldizsár Nagy, který napsal knihu pohádek s homosexuálními hrdiny, opustil Maďarsko. Autor díla Svět pohádek je každého řekl webu 24.hu, že ze země odcestoval, protože mu bylo po vydání knihy vyhrožováno smrtí. „Ve své práci chci pokračovat, ale fyzicky nemusím být v Maďarsku,“ uvedl Nagy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kniha se ocitla v nemilosti u místopředsedkyně nacionalistické strany Naše vlast a poslankyně maďarského parlamentu Dóry Dúrové, která loni přepisy známých pohádek, kde jsou hlavními hrdiny homosexuální postavy, demonstrativně skartovala a označila ji za homosexuální propagandu.

„Naše strana nestrpí, aby byly naše děti vystaveny homosexuální propagandě už jen tím, že ji propašovali do pohádkové knihy,“ napsala.

„Homosexuální princové nejsou součástí maďarské kultury. Budoucnost národa je potřebné stavět na maďarských rodinách,“ zdůraznila Dúrová, čímž podle maďarských médií jasně naznačila, že homosexuální vztahy nepovažuje za maďarské rodiny.

Babiš se k výzvě lídrů EU na podporu sexuálních menšin nepřidá. Nevím, proč bych to dělal, říká

Domácí

„Nedá se prezentovat za normální něco, co takové není,“ dodala poslankyně maďarského parlamentu.

Maďarský Svaz vydavatelů a distributorů knih označil skartování knihy političkou za šokující.

„Jsme v šoku z toho, že poslankyně parlamentu zničí knihu pouze proto, že nesouhlasí s jejím obsahem. Ničení knih připomíná nejhanebnější část evropské historie,“ reagoval svaz.

Homosexuální propaganda

Za homosexuální propagandu však označil zmíněnou knihu pohádek také šéf úřadu vlády Gergely Gulyás.

Transgender pirátka: Lidé mi píšou, že by mě měli napíchnout na kůl

Domácí

„Sexuální identita je soukromá záležitost, ale existuje určitá hranice. Homosexuální propaganda by se neměla zaměřovat na děti,“ řekl Gulyás, podle kterého jde o ohrožování nezletilých.

Maďarský parlament schválil před měsícem zákon o ochraně dětí před pedofilií a zákazu propagace sexuálních menšin mezi mladými lidmi.

Podle zákona nemohou být lidé do 18 let ve školách vystavěni pornografickému obsahu či tomu, který podporuje změnu pohlaví a homosexualitu. Tuto právní normu kritizovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Zákaz Shakespeara či Přátel. Jak Maďarsko chrání děti před homosexualitou

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám