Hlavní obsah

Východ Německa dostihne současným tempem západ země za 320 let

Právo, Vladimír Plesník (Chotěbuz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHOTĚBUZ

Navzdory původním optimistickým předpovědím se rozdíly mezi západem Spolkové republiky a novými spolkovými zeměmi nezmenšují. Pokud by současné tempo stírání rozdílů vydrželo trvale, úroveň mezi oběma částmi země by se vyrovnala až za 320 let.

Článek

„Hrubý domácí produkt na jednoho obyvatele východního Německa vzroste v letech 2007 až 2009 ze 68 na 68, 2 procenta západoněmecké úrovně. Jinak řečeno: za tohoto stavu bude někdejší NDR potřebovat 320 let na to, aby dostihla západ,“ potvrdil Jürgen Klein z Ústavu pro výzkum ekonomiky v Halle.

List Financial Times Deutschland však varoval, že situace bude možná ještě horší. „Počet obyvatel, tedy i práceschopných lidí na východě země vytrvale klesá. Loni klesl o sto tisíc, přičemž prognózy vycházejí z toho, že letos a příští rok poklesne o dalších 200 tisíc. Nejvarovnějším faktem zůstává, že migrace z východu na západ se postará o to, že počet práceschopných lidí se s níží o 150 tisíc,“ upozornil list.

Na východě se přestává dařit i osobní spotřebě. Loni se meziročně snížila o 1,5 procenta a letos nepříznivý trend pokračuje. Souvisí to s tím, že důchodci spotřebovávají méně než pracovně aktivní lidé. Navíc mzdy na východě v posledních dvou letech sice nominálně vzrostly, ale tak slabě, že je pohltila inflace. Na východě SRN se snížil i objem úvěrů podnikatelům, zatímco na západě zaznamenal růst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám