Hlavní obsah

Výbuch roztrhl v Rusku plynovod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Silný výbuch roztrhl v úterý plynovod, kterým se exportuje zemní plyn z Ruska na Ukrajinu, uvedla agentura Interfax. Výbuch poškodil plynovod Urengoj-Užhorod, kterým putuje plyn dál do Evropy. To vedlo k růstu ceny plynu zhruba o šest eur na 114 eur za megawatthodinu, uvedl server RBK. Odpoledne se požár plynovodu podařilo uhasit.

Výbuch roztrhl v Rusku plynovod, cena plynu stoupla.Video: Reuters

 
Článek

Agentura s odvoláním na ministerstvo pro mimořádné události v Čuvašské republice napsala, že k požáru plynovodu došlo ve vurnarském okrese po úniku plynu z potrubí.

Za tři hodiny se podařilo požár zvládnout, uvedl specializovaný ruský server neftega.ru. Na místě zasahovalo 387 hasičů s 13 kusy techniky. Není ale jasné, kdy bude potrubím zase proudit plyn.

Exploze připravila o život tři dělníky pracující na potrubí. Řidič auta, který je přivezl, utrpěl šok.

„V 13:44 hodin 20. prosince přijaly zásahové služby zprávu o požáru, jenž vznikl v důsledku úniku plynu na podzemním plynovodu u vesnice Jamabchtino ve Vurnarském okrese. Ministerstvo dostalo informaci o požáru potrubí,“ uvedl resort.

Vedení čuvašské republiky naznačilo i příčinu exploze: společnost Zavolžské liniové sítě hlavních plynovodů patřící Gazpromu na plynovodu prováděla práce.

Podle RBK cena po výbuchu stoupla o 5,33 procenta na 114 eur (asi 2750 korun) za MWh. Důvodem růstu bylo, že nyní jde o jednu z hlavních tras dodávek, když plyn už neproudí pod mořem. Později cena klesla na 105 eur za MWh.

Plynovod z Urengoje do Užhorodu je dlouhý 4451 km. Je jedním ze dvou, jímž nyní proudí plyn z Ruska dál do Evropy. Ročně se plynovodem vybudovaným v druhé polovině 80. let přepraví 28 miliard kubických metrů plynu za rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám