Hlavní obsah

Vulkán na La Palmě ztichl, obavy ale budí láva postupující k moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Stratovulkán Cumbre Vieja na ostrově La Palma je od pondělního rána klidný a nechrlí novou lávu ani oblaka kouře. Experti nicméně varují, že tato situace může být pouze dočasná. V neděli proudící láva zničila kostel v městečku Todoque. Očekává se, že během pondělí by mohla vstoupit do kontaktu s mořem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Láva strhla na ostrově La Palma kostelVideo: Reuters

 
Článek

Snímky, jak se kostel vinou lávy kompletně zřítil, zachytily kamery. Záběry v pondělí zveřejnila agentura Reuters.

Vulkán Cumbre Vieja svou činností poničil stovky domů na ostrově La Palma, který je součástí Kanárských ostrovů. Od poloviny srpna musely úřady evakuovat bezmála šest tisíc lidí.

Letecké záběry z La Palmy: Uprostřed lávového pekla zůstal jeden dům netknutý

Evropa

Ačkoli nová láva aktuálně ze stratovulkánu nevyvěrá, starší ještě proudí dvěma směry. Jedna, rychlejší, se pohybuje směrem na sever. Druhá směrem na jih ostrova. Rychlost obou se v posledních dnech zvýšila a láva se blíží k moři.

V pondělí ráno se láva nacházela zhruba 1,5 kilometru od pobřeží a očekává se, že ve stejný den by mohla vstoupit do kontaktu s mořem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Popel ze sopky Cumbre Vieja pokryl přes 1300 hektarů.Video: Reuters

Kontakt lávy se slanou mořskou vodou vytvoří podle odborníků menší výbuchy a povede ke vzniku toxických emisí. Podle kanárského vulkanologického ústavu je však nebezpečí jedovatých zplodin omezené na oblasti v blízkosti lávového proudu. Zplodiny mohou způsobit problémy s dýcháním nebo podráždit oči a kůži.

La Palma v neděli obnovila provoz letiště, ale létat se zatím nesmí, což by mělo platit nejméně do pondělního odpoledne.

Letecké záběry: Láva na ostrově La Palma se valí do moře. Ničí vše, co jí stojí v cestě

Evropa

Současné přerušení sopečné činnosti je pro místní dobrou zprávou, zda ale bude trvalé, se zatím neví. „Ustanovíme vyšetřovací komisi, která situaci posoudí. Až budeme mít přesnější záběry, tak se k nim vyjádříme,“ uvedl pro stanici RTVE vulkanolog Nemesio Pérez.

Pérez dodal, že přerušení sopečné činnosti je obvyklé a nelze tak dělat předčasné závěry. „Něco jiného by to bylo, pokud by vulkán zastavil činnost například na týden. Takhle uplynulo málo času a zatím toho moc nevíme,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám