Hlavní obsah

Vůdce bosenských Srbů Karadžić žádá o zproštění všech obvinění

Haag

Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić (66) požádal v pondělí Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu, aby jej zprostil všech obvinění, uvedla agentura AP. Mezi jedenácti body obžaloby jsou i válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a genocida. Tribunál na Karadžičovu žádost odpoví ve středu, je ale nanejvýš nepravděpodobné, že by jí vyhověl.

Foto: Michael Kooren , Reuters

Radovan Karadžić

Článek

"Žalující strana vyvinula velkou námahu, aby dala dohromady obžalobu prakticky z ničeho," řekl před soudem Karadžić, který odmítá všechna obvinění. Také popřel, že by mohl předpokládat masakr ve Srebrenici.

Podle žalobců stál Karadžić právě za etnickými čistkami ve Srebrenici a v dalších oblastech, ve kterých žili Bosňáci a bosenští Chorvaté.

Obžaloba ukončila předkládání důkazů v květnu, nyní dostane před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii prostor obhajoba, přičemž Karadžić se hodlá hájit sám.

Někdejší bosenskosrbský politický vůdce byl dopaden v červenci 2008 v Bělehradě. Třináct let se mu dařilo unikat spravedlnosti. Žil pod falešnou identitou léčitele.

Soudní proces s ním byl zahájen v říjnu 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám