Hlavní obsah

Ukrajinský exministr nalezen mrtev krátce před výslechem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Bývalý ukrajinský ministr vnitra Jurij Kravčenko byl ve čtvrtek nalezen mrtvý ve svém domě na venkově. Podle nejmenovaných činitelů bezpečnostních složek zjevně spáchal sebevraždu. Právě v pátek měl přitom být vyslýchán kvůli možnému spolupachatelství na vraždě opozičního novináře Heorhije Gongadzeho.

Foto: Povodí Moravy

Příslušníci policie z oddělení služební kynologie se při kontrolách zaměřují především na dodržování zákazu vstupu do I. ochranného pásma.

Článek

Mluvčí ukrajinských tajných služeb SBU Marina Oštapenková uvedla, že tělo Kravčenka našli nejmenovaní svědci v jeho domě nedaleko Kyjeva. Podle ní vše nasvědčuje tomu, že exministr spáchal sebevraždu. Kravčenko měl být podle policie do přípravy vraždy zapleten.

Gongadze, šéfredaktor internetového deníku a kritik politiky bývalého prezidenta Leonida Kučmy, zmizel v září 2000. O několik dní později se v lese u Kyjeva nalezlo jeho tělo bez hlavy.

Vyšetřování politické vraždy bylo na Ukrajině obnoveno po vítězství opozičního kandidáta Viktora Juščenka v prosincových prezidentských volbách.

Policie zná totožnost podezřelých

Tamní prokuratura podle agentury Reuters předvolala Kravčenka v souvislosti s Gongadzeho smrtí na dnešek k výslechu. Generální prokurátor Svjatoslav Piskun ve středu oznámil, že již ví, kdo si vraždu objednal.

Vyšetřovatelé podle něj znají totožnost čtyř údajných vrahů: dvou plukovníků, policejního důstojníka a bývalý vysokého představitele ministerstva vnitra.

Právě Kravčenko v roce 2000 zmíněný rezort vedl. Tři z podezřelých jsou ve vazbě, čtvrtý se před policií ukrývá na neznámém místě.

Kučma je v Karlových Varech

Nové skutečnosti vyvolávají na Ukrajině otázky, jak je do případu zapleten bývalý prezident Leonid Kučma. Ten nyní pobývá už několik týdnů na ozdravné dovolené v Karlových Varech.

Jakékoli zapletení do vraždy opozičního novináře ale odmítl.

Jeden z ukrajinských poslanců ve čtvrtek vyzval generálního prokurátora, aby zahájil trestní stíhání Kučmy a vydal na něj mezinárodní zatykač. Zapřisáhlý odpůrce exprezidenta a místopředseda protikorupční komise parlamentu Hryhorij Omelčenko vznesl tento požadavek během rozhovoru pro agenturu Interfax.

Reklama

Výběr článků

Načítám