Hlavní obsah

Vondra odmítl návrh na rozdělení Kosova

Právo, Michal Mocek (Bělehrad)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BÉLEHRAD

Český vicepremiér Alexandr Vondra při včerejší návštěvě Bělehradu odmítl návrh na rozdělení Kosova na většinovou albánskou a menšinovou srbskou část, s nímž tento týden přišel srbský ministr Slobodan Samardžić.

Článek

„Pro mne je snadné na to odpovědět: my nesouhlasíme,“ řekl Vondra na dotaz, jak se Česko staví k návrhu na faktické oddělení srbských částí Kosova, předloženému OSN. Shodl se se svým srbským protějškem. „Politikou Srbska je nedělit Kosovo, politikou Srbska je nedělit Srbsko. Správným postupem je proto zrušení nelegálně vyhlášené nezávislosti Kosova a návrat k jednacímu stolu,“ poznamenal k tomu týž den Vondrův srbský partner, vicepremiér Božidar Djelić, který zároveň vyjádřil naději, že Česko nezávislost Kosova nakonec neuzná.

Djelić se při jednání pro to snažil získat i Vondru. „Naše země nikdy neuzná Kosovo. Doufám, že Česko jako náš přítel také Kosovo neuzná. Vypočetl jsem, jaké by to mělo negativní důsledky,“ prohlásil.

Česká vláda se původně chystala uznat na základě avizovaného návrhu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga Kosovo již příští týden, nyní po žádosti lidovců přišel jistý odklad. Vondra proto odpověděl jen ujištěním, že „všechna naše rozhodnutí zvažujeme zodpovědně a realisticky“. „Pro nás je to vážný, nesnadný krok. Musím vás ujistit, že naše rozhodnutí budou motivována udržováním a rozvíjením tradičního přátelství mezi našimi zeměmi,“ dodal.

Pozornost Srbů se snažil přesměrovat spíše na Evropskou unii. Ujišťoval, že „nevidí důvod pro odklad podpisu asociační dohody“EU–Srbsko a sliboval český lobbying v Bruselu za co nejrychlejší ulehčení vízového režimu pro Srby.

Asociační dohody jsou považovány za první krok na cestě ke vstupu do EU, v srbském případě však podpis vázne na neschopnosti či neochotě Bělehradu vydat Ratka Mladiče k mezinárodnímu tribunálu v Haagu.

Djelić po jednání vyzvedl české hospodářské úspěchy a zdůraznil, že obchod mezi oběma zeměmi vzrostl za poslední čtyři roky čtyřnásobně. Projevil zájem o spolupráci zejména v automobilovém průmyslu. Podotkl také, že český energetický gigant ČEZ „má velký zájem o náš trh“.

Michal Mocek, Bělehrad

Reklama

Výběr článků

Načítám