Hlavní obsah

Von der Leyenová: Británie se do EU vrátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel / Londýn

Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové je Spojené království zřetelně na cestě k návratu do EU s tím, že nová generace musí napravit staré chyby. Průzkumy veřejného mínění ve Velké Británii dávají ohledně návratu Londýna do evropské rodiny von der Leyenové za pravdu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

„Říkám to svým dětem neustále: Musíte to dát do pořádku. My, politici, jsme to tehdy (v roce 2016, kdy se konalo referendum o brexitu - pozn. red.) hloupě pokazili. (…) Osobně si myslím, že je to na dobré cestě.“ Těmito slovy podle serveru Politico odpověděla von der Leyenová v úterý pozdě večer v Bruselu na novinářskou otázku ohledně možného opětovného přiblížení EU a Spojeného království.

Londýn vystoupil z Evropské unie na základě referenda z června 2016, které rozhodlo nadpoloviční většinou 51,9 procenta hlasujících. K faktické odluce ale došlo až o pět let později po sérii mnoha obtížných jednání o podobě budoucích vztahů.

Von der Leyenová zmínila tzv. windsorské dohody uzavřené mezi Bruselem a Londýnem, které se týkají statutu Severního Irska a vstoupily v platnost 1. října 2023. Podle předsedkyně EK znamenají „nový začátek mezi starými přáteli“.

Průzkumy veřejného mínění v poslední době setrvale ukazují, že příznivci návratu do EU ve Spojeném království výrazně převažují nad odpůrci. Poslední taková sondáž z druhé poloviny listopadu ukázala poměr 48:36 (zbytek dotazovaných se nevyjádřil). Britské politické strany se ovšem alespoň zatím tématu pečlivě vyhýbají.

Většina Britů se touží vrátit do EU. Bruselu věří víc než své vládě

Evropa

Anketa

Souhlasili byste s návratem Velké Británie do Evropské unie?
Ano
69,8 %
Ne
30,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10979 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám