Hlavní obsah

Volby na Ukrajině jako na houpačce, opět vede Janukovyč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Po sečtení 80 procent hlasů hlásí volební komise obrat ve výsledcích ukrajinských voleb. Strana regionů proruského premiéra Viktora Janukovyče s 32,6 procenta těsně předstihla opoziční Blok Julije Tymošenkové, která získala 31,8 procenta. Třetí je strana Naše Ukrajina prezidenta Viktora Juščenka.

Článek

Ještě po poledni měl Blok epremiérky Tymošenkové 33,31 procenta hlasů, Naše Ukrajina měla zisk 15,56 procenta voličů.

Prezident Juščenko oznámil, že nařídil bezpečnostním silám okamžitě vyšetřit pomalé sčítání hlasů na východě a jihu země, které jsou baštou Janukovyčových přívrženců.

Juščenko a Tymošenková chtějí koalici

Prozápadní strany prezidenta Juščenka a expremiérky Tymošenkové, už daly najevo, že jsou ochotné vytvořit vládní koalici, pokud se jim dohromady podaří obsadit většinu křesel ve 450členné dolní komoře. Stranu současného předsedy vlády Janukovyče podporuje Moskva.

"Myslím, že nikdo nemůže popřít vítězství, kterého dosáhla Ukrajina," uvedla Tymošenková, která v roce 2004 stála vedle Juščenka v čele takzvané "oranžové revoluce". Dodala, že sestavení nové vlády bude ohlášeno "do dvou dnů".

Před volbami oba lídři slíbili, že tuto alianci obnoví tak, aby se jim podařilo porazit Stranu regionů a získat křeslo premiéra, které je nyní obsazeno Janukovyčem. Předseda Juščenkovy strany Jurij Lutsenko uvedl, že po vytvoření koalice je připraven podpořit Tymošenkovou do čela vlády.

Tymošenková slíbila dobré vztahy s Ruskem

Tymošenková, oblečená v čistě bílé a s tradičním ukrajinským účesem, slíbila, že nová vláda bude usilovat o přiblížení Ukrajiny Evropě a začlenení do Světové obchodní organizace.

Podotkla ale, že se její země také bude snažit vytvořit dobré vztahy s Moskvou. "Zaručíme vyrovnané a harmonické vztahy s Ruskem," řekla. Prvním krokem vlády by měla být vyjednávání ohledně dovozu ruského plynu a jeho tranzitu přes Ukrajinu.

Komunisté nad pět procent

Janukovič zatím odmítl přiznat porážku. Ještě v neděli večer se zdálo, že volby vyhraje právě on.

Z dalších stran se do parlamentu dostanou komunisté, kteří získali přes pět procent hlasů. Blok bývalého parlamentního mluvčího Volodymyra Lytvyna dostal 4 procenta a Socialistická strana 3,11 procenta hlasů.

Nedělní volby jsou již třetími konzultacemi ve třech letech. Politickou scénu doposud ovládal boj mezi prezidentem a premiérem, který také dovedl zemi k předčasným volbám teprve 18 měsíců po předešlých volbách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám