Hlavní obsah

Vlna veder dál dusí Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Madrid/Curych

Vlna veder, která sužuje tento týden velkou část Evropy, nekončí v České republice a v Německu. Ve čtvrtek sice po středeční výhni polevila, ale ve Španělsku a na jihu Francie mají teploty dále stoupat. Tropický vrchol čekají v těchto dvou zemích i o víkendu. Už ve čtvrtek odpoledne by měly ve Francii, Švýcarsku a Španělsku překročit 40 stupňů Celsia.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Evropě panují úmorná vedraVideo: Reuters

 
Článek

Teplotní rekordy pro červen padaly ve středu nejen v České republice, kde naměřili 38,9 °C [celá zpráva], ale také v Německu a v Polsku, uvedla stanice BBC. V Coschenu v Braniborech naměřili 38,6 °C a v polské Radzyni 38,2 °C. Na vině je vlna horkého vzduchu ze severní Afriky.

Foto: Kamil Zihnioglu, ČTK/AP

Francouz se opaluje na břehu Seiny.

Ve čtvrtek by měly být čtyřicítky v jedenácti španělských provinciích, v jihošpanělské Andalusii může být až 42 stupňů. Už v šest ráno naměřili na některých místech ve Španělsku přes 30 stupňů, například na Mallorce bylo 32,3 stupně. V pátek by na několika místech na severovýchodě mohla rtuť teploměru vyšplhat až na 45 °C. Rekord z července 2017, kdy v Córdobě naměřili 46,9 stupně, asi nepadne.

Požár v Katalánsku

Asi 350 hasičů bojuje s pomocí 15 letadel od středy s lesním požárem nedaleko Tarragony, podle katalánských médií už shořelo na 5000 hektarů lesa. Asi třicítka lidí musela být z oblasti evakuována. Podle deníku La Vanguardia jde o nejhorší lesní požár v Katalánsku od července 2012, kdy shořelo 14 000 hektarů v oblasti Alt Emporda u francouzských hranic.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Horko v Paříži

Ve francouzském Toulouse čekají ve čtvrtek 41 stupňů, na řece Loiře by se měly pohybovat mezi 38 a 41 stupni Celsia, v pátek předpovídají meteorologové až 44 stupňů v dolním toku řeky Rhony. Padnout by tak mohl francouzský teplotní rekord 44,1 stupně, který byl naměřen v srpnu 2003 v departementu Gard na jihu země. Pařížané zažijí letošní nejteplejší den zřejmě v sobotu, kdy se ve francouzské metropoli čeká 38 až 40 stupňů. Na vedro si v zemi stěžují i vězni, podle nichž se cely změnily v trouby.

Rekordní teploty čekají ve čtvrtek i Ženevu, Bern a Curych, měly by se pohybovat nad 39 stupni a možná překročí čtyřicítku.

Vysoké teploty sužují několik dní také Rakousko, kde kvůli nim ministerstvo zdravotnictví zřídilo speciální telefonní linku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám