Hlavní obsah

Vlna dovolených začala, na trasách k moři hrozí kolony

Právo, jt, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba dovolených je v plném proudu a podobně jako v minulých letech varují i letos dopravní experti, aby rekreanti vyráželi na cesty zejména jižními směry během sobotního rána a dopoledne. Právě tato doba je totiž pro vznik kolon po pátečním odpoledni nejrizikovější.

Článek

Jen během tohoto prodlouženého víkendu se má podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur vydat na cesty bezmála milión lidí, z toho zhruba 400 tisíc do zahraničí.

„V sobotu od rána až do pozdních hodin očekáváme velmi hustý silniční provoz, kdy se budou tvořit kolony všude cestou směrem na jih do Chorvatska a Itálie,“ sdělil mluvčí asociace Tomio Okamura.

Pavel Kuchálik z Ústředního automotoklubu (ÚAMK) radí počkat i během dalších prázdninových týdnů s odjezdem až na sobotní odpoledne, a pokud je to vzhledem k častým výměnám turnusů v sobotní termín možné, tak až do neděle. „Cesta bude zcela jistě volnější a pohodlnější,“ uvedl Kuchálik.

Do Chorvatska tradiční cestou

Např. při cestách do oblíbeného Chorvatska je podle něj vhodné využít klasickou trasu přes Vídeň, Graz, Maribor a Záhřeb. „Alternativou může být pak cesta přes Budapešť v Maďarsku, která je sice o 150 kilometrů delší, ale některým zácpám se tak lze vyhnout,“ řekl Kuchálik.

Doplnil také, že jiné trasy se příliš nevyplatí zkoušet: „Spíše bych se snažil ovlivnit dobu odjezdu než trasu.“

O aktuální dopravní situaci a případných uzavírkách nebo omezeních na konkrétní trase je podle něj nejlepší se dopředu informovat na internetu, přehled nabízí několik českých serverů včetně webu ÚAMK.

Na tento víkend, kdy začínají prázdniny i ve většině sousedních zemí, připravuje česká dopravní policie podle svého šéfa Leoše Tržila několik rozsáhlých bezpečnostních akcí. „Budeme se zaměřovat na dohled nad plynulostí provozu,“ uvedl. Ocenil přístup ministerstva dopravy, které po jednání s policií zajistilo na následující prázdninové víkendy opětovné rozšíření hlavní dálnice D 1 v místě stavebních prací u výjezdu z Prahy na tři pruhy. „To velmi zvýší komfort lidí při odjezdu na dovolenou,“ poznamenal Tržil.

Německo spěchá na jih, hrozí zácpy

V Hesensku, Porýní-Falci a Sársku dneškem začaly letní prázdniny a Němci se hrnou na jih. Německý autoklub ADAC upozornil, že k německým výletníkům se po německých dálnicích přidávají i rekreanti z Belgie, Nizozemska a Skandinávie i dalších zemí a tato spojená vlna hrozí zácpami na všech severojižních tepnách.

Experti upozorňují, že největší problémy s desetikilometrovými frontami čekají na dálnici A 3 z Kolína nad Rýnem přes Frankfurt n. Mohanem, Norimberk a na Mnichov, na A 5 (Kassel–Frankfurt n. M.–Basilej), na A 8 (Stuttgart–Mnichov–Salcburk), na A 9 (Berlín–Norimberk–Mnichov), ale i na A 6 z Mannheimu přes Norimberk do Prahy. Jsou tu místy také omezení rychlosti kvůli stavebním úpravám.

V části Rakouska rovněž začínají prázdniny – hrozí zácpy na A 10 Tauernské, A 12 Inntalské, A 13 směrem na Brenner. V Itálii lze o víkendu očekávat fronty od Brenneru, dále na A 23 (Villach–Udine), A 4 (Verona–Benátky–Terst) a na všech dálkových tazích kolem pobřeží. ADAC upozornil, že v Itálii, Chorvatsku, Slovinsku je povinné svícení i ve dne a ve voze je nařízeno mít k dispozici reflexní vestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám