Hlavní obsah

Vladimír Mečiar má na Slovensku konkurenta

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V rámci vládní Lidové strany HZDS se stalo něco, co bylo ještě před časem nepředstavitelné. Dosud neohrožený vůdce strany jednoho muže Vladimír Mečiar má konkurenta. Místní organizace HZDS ve městech Pezinok a Nové Mesto nad Váhom navrhla na post předsedy strany současného místopředsedu Viliama Vetešku.

Článek

V červnu se totiž bude konat sněm HZDS, na němž si delegáti zvolí nového předsedu. "Není to žádná senzace, že Mečiar má protikandidáta. Prostě se ukazuje, že ve straně je demokracie," konstatoval předseda místní organizace HZDS v Pezinku Peter Červenka.

Navzdory tomuto názoru je na Slovensku považovaná kandidatura Vetešky za senzaci. Vždyť Mečiar stojí v čele HZDS nepřetržitě od založení strany celých 16 let.

HZDS je považovaná za stranu jednoho muže a strana stojí a padá na Mečiarově popularitě. Osm let v opozici (1998 - 2006) způsobilo pokles preferencí a v loňských volbách získala strana jen osm procent hlasů, nejméně v historii. Tento výsledek však stačil HZDS k návratu k moci, protože vítězná strana Smer - sociální demokracie pozvala Mečiara do koalice.

Mečiar stojí v čele HZDS už od roku 1991

Mečiar však není členem vlády a zůstal řadovým poslancem. Navíc v posledním období prodělal několik vážných nemocí a začátkem roku 2007 se musel podrobit operaci srdce. Lékaři mu voperovali čtyři by-passy, aby přemostili zúžené části cév.

Mečiar byl po roce 1989 ministrem vnitra SR a po prvních svobodných volbách slovenským premiérem. V roce 1991 založil Hnutí za demokratické Slovensko, které zvítězilo v parlamentních volbách v roce 1992. S tehdejším vítězem voleb v ČR šéfem ODS Václavem Klausem se dohodli na rozdělení Československa.

Reklama

Výběr článků

Načítám