Hlavní obsah

Vídeň vyhostila dva ruské diplomaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň vyhostila dva ruské diplomaty, oznámilo ve středu rakouské ministerstvo zahraničí. Podle něj dvojice jednala v rozporu se svým diplomatickým statusem. Tato formulace zpravidla poukazuje na výzvědnou činnost. Moskva uvedla, že bude na rakouský krok reagovat.

Foto: Profimedia.cz

Rakouská vlajka. Ilustrační foto

Článek

Dotčené osoby, které pracovaly na ruském velvyslanectví ve Vídni, a nikoliv v některé z mezinárodních organizací se sídlem v rakouské metropoli, musí opustit alpskou zemi do 19. března. Rakouská diplomacie nesdělila žádné bližší podrobnosti k důvodům, které vedly k rozhodnutí prohlásit dvojici za nežádoucí osoby.

Je veřejným tajemstvím, že se mezi diplomatickým personálem na ruském velvyslanectví ve Vídni nachází řada špionů, uvedl rakouská agentura APA. Experti dlouhodobě upozorňují, že hlavní město Rakouska ruští zpravodajci využívají jako základnu pro činnost v dalších částech Evropy.

Na rozdíl od jiných západních zemí, které v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu výrazně omezily počty ruských akreditovaných diplomatů, se neutrální Rakousko k této možnost stavělo spíše zdrženlivě. Jako jeden z důvodů uvádělo možné dopady na fungování rakouského velvyslanectví v Moskvě. Rakouské ministerstvo zahraničí uvedlo, že od léta 2020 počet vyhoštěných ruských diplomatů z Rakouska nyní vzrostl na 11.

„Rusko bude odpovídajícím způsobem reagovat na neopodstatněné rozhodnutí Vídně,“ uvedlo ve středu podle agentury RIA Novosti ruské ministerstvo zahraničí.

Česko chce omezit pohyb ruských diplomatů v schengenském prostoru

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám