Hlavní obsah

Vězení nejsou lázně, vzkázali Tymošenkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková by měla pochopit, že vězení nejsou lázně, a nedramatizovat své zdravotní potíže související s věkem. Prohlásila to dvaapadesátiletá poradkyně prezidenta Viktora Janukovyče Hanna Hermanová, která reagovala na zprávy, že jednapadesátiletá Tymošenková upadla v noci z pátku na sobotu do bezvědomí.

Foto: Profimedia.cz

Julija Tymošenková

Článek

"Ženy v našem věku občas ztrácejí vědomí. Mně samotné se to stalo během přímého vysílání. Stává se to. Lékaři pak prohlásili, že jsem v pořádku," uvedla Hermanová, citovaná ukrajinskými médii.

"Je mi přesto líto, že se Juliji Tymošenkové něco takového přihodilo. Přeji ji zdraví, a aby jí poskytli veškerou pomoc. Bohužel, vězení nejsou lázně (...) a to by měla brát s klidem a akceptovat to. Vězení je vězení. Vězení není Baden-Baden," dodala v narážce na německé lázně.

O náhlém zhoršení zdraví vězněné expremiérky v úterý informoval poslanec Oleksandr Turčynov, místopředseda opoziční strany Vlast, které Tymošenková předsedá. Podle něj to byla reakce na léky proti nachlazení. [celá zpráva]

Turčynov tvrdí, že ukrajinské vedení chce Tymošenkovou zabít. "Není to podezření, je to konstatování faktu: ukrajinské vedení se za ostnatým drátem snaží Juliji Tymošenkovou fyzicky zlikvidovat," řekl poslanec. Na Ukrajině se před časem pokusili otrávit bývalého prezidenta Viktora Juščenka dioxinem.

Podivné poměry ve věznici

Spoluvězeňkyně Tymošenkové se prý dvacet minut marně dovolávala vězeňské stráže, aby přivolala lékařskou pomoc, ačkoliv cela je 24 hodin denně sledována kamerou. Lékařům podle Turčynova pak trvalo dalších 24 hodin, než vyvedli Tymošenkovou z "kritického stavu".

Následně do věznice přispěchala komise ministerstva zdravotnictví, která zajistila zevrubné klinické vyšetření. Poté byl stav odsouzené označen za stabilizovaný. Informaci o podaných lécích ani podrobnosti o povaze prodělaného kolapsu lékaři neoznámili. Vězeňská stráž tvrdí, že Tymošenková je v pořádku a novou léčbu nevyžaduje.

Tymošenková popřela, že byla vyšetřena. Vyšetření ukrajinskými odborníky ale odmítá a trvá na tom, aby její zdravotní stav posoudil lékařský tým ze zahraničí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám