Hlavní obsah

Většina Němců necítí ohrožení kvůli uprchlíkům, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Více než polovina Němců se necítí být ohrožena vlnou uprchlíků přicházejících do Německa. Ukázal to dnes průzkum společnosti Infratest dimap pro veřejnoprávní televizi ARD. Jiný průzkum ale poukázal na nespokojenost s tím, jak Berlín uprchlickou krizi řeší, napsala agentura Reuters.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Uprchlík s fotografií německé kancléřky Angely Merkelové na nádraží v bavorském Mnichově

Článek

Německo se v posledních týdnech snaží zvládnout příliv uprchlíků a ekonomických migrantů. Úřady odhadují, že letos do země přijde na 800 000 uprchlíků.

Podle průzkumu společnosti Infratest dimap se rostoucího počtu uprchlíků neobává 61 procent oslovených. Naopak 38 procent respondentů se kvůli tomu cítí vystrašeno. Čtyři z pěti oslovených zároveň uvedli, že jejich život se kvůli imigraci nijak nezměnil. Pouhá dvě procenta míní, že rostoucí počet uprchlíků se jejich životů zřetelně dotkl.

Podle dvou třetin Němců vláda nepostupuje správně

Jiný průzkum, který uskutečnila agentura Emnid pro televizní kanál N24, ukázal, že většina Němců není spokojena s postupem kancléřky Angely Merkelové v uprchlické krizi. Zhruba dva ze tří respondentů byli toho názoru, že německá spolková vláda dělá "spíše špatnou" nebo "velmi špatnou" práci.

Přibližně 36 procent oslovených uvedlo, že vláda nedělá dost na pomoc uprchlíkům. Podle 27 procent oslovených toho Berlín naopak dělá příliš.

Průzkum společnosti Infratest dimap se konal tento týden od pondělí do čtvrtka a zúčastnilo se ho 1021 lidí. Agentura Emnid se více než tisícovky lidí dotazovala ve čtvrtek.

Podle německého vicekancléře Sigmara Gabriela by uprchlíci mohli pomoci zmírnit nedostatek kvalifikované pracovní síly v zemi. Podniky by prý měly otevřít výcvikové programy pro žadatele o azyl, aby jim pomohly se rychleji začlenit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám