Hlavní obsah

Velké šplouchnutí. Lotyši strhli památník Sovětům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Riga
Aktualizováno

V lotyšské metropoli Rize ve čtvrtek strhli do vody téměř 80 metrů vysoký betonový obelisk, který tam od roku 1985 připomínal vítězství Rudé armády ve druhé světové válce. Stržení monumentu oslavujícího sovětskou armádu souvisí s ruskou invazí na Ukrajinu.

Odstřel památníku v RizeVideo: AP

 
Článek

Ke stržení 79metrů vysokého obelisku byla třeba těžká technika. Když monument svrhla, spadl s obrovským šplouchnutím do jezírka, které je kolem něj. Sledovaly to hloučky přihlížejících, z nichž někteří tleskali a mávali lotyšskými vlajkami.

„Památník osvoboditelů sovětského Lotyšska a Rigy od německých fašistických útočníků“, jak se obelisk jmenoval, sestával z věže, sousoší a sochy. Na věži se tyčily tři sovětské hvězdy. Sousoší znázorňovalo skupinu tří vojáků Rudé armády, druhá socha pak ženu, představující „Vlast“, se vztyčenými pažemi.

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Památník Rudé armádě v lotyšské Rize

Panorama Rigy obelisk začal zdobit či hyzdit, to podle úhlu pohledu, v roce 1985, tedy v době, kdy bylo Lotyšsko stále členem Sovětského svazu. Po rozpadu SSSR začal památník působit kontroverze a 13. května letošního roku vedení města definitivně rozhodlo o jeho odstranění. Pro se vyslovilo 39 zastupitelů, 13 hlasovalo proti.

„Místostarosta Vilnis Ķiris řekl, že tento pomník oslavuje Rudou armádu, která dvakrát okupovala Lotyšsko. Mnozí Lotyši jej proto označují za okupační pomník. Oslavuje také válečné zločiny sovětského dědice – Ruska – na Ukrajině, proto pro něj není v Lotyšsku místo.

Foto: Profimedia

Pámátník sovětským vojskům v Rize

Podobně se vyjádřil i místostarosta Rigy Edvards Smiltēns, který vyzval všechny zúčastněné, aby se zasadili o co nejrychlejší demontáž pomníku, píše podle webu České televize na svých stránkách organizace Veřejné vysílání Lotyšska, která spojuje veřejnoprávní televizi a rozhlas.

Anketa

Je podle vás za daných okolností ospravedlnitelné odstraňování pomníků sovětským vojákům?
Ano
76,7 %
Ne
23,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 31349 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám