Hlavní obsah

Velitele ukrajinské rozvědky zavraždili při bombovém atentátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Velitel speciálních sil ukrajinské vojenské rozvědky Maksym Šapoval byl v úterý ráno v Kyjevě zavražděn při výbuchu bomby nastražené v jeho služebním mercedesu. Oznámil to list Ukrajinska pravda s odvoláním na ministerstvo obrany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velitel ukrajinské rozvědky zemřel při výbuchu jeho auta v KyjevěVideo: Reuters

 
Článek

Atentát je podle ministerstva vnitra vyšetřován jako teroristický čin. "Je zjevné, že na místě explodovalo výbušné zařízení," uvedl mluvčí ministerstva vnitra s tím, že na místě činu sbírají stopy kriminalisté. Případ vzhledem k tomu, že se obětí stal voják, nejspíše převezme vojenská prokuratura.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Výbuch nálože zabil v Kyjevě jednoho z velitelů ukrajinské vojenské rozvědky.

Při výbuchu byl podle mluvčího lehce zraněn kolemjdoucí muž ve vysokém věku, kterého odvezla sanitka k ošetření. Zraněný není v ohrožení života, je ale možné, že utrpěl duševní otřes. Lékaři podle mluvčí kyjevské policie rovněž ošetřili mladou ženu, které střepiny po výbuchu poranily nohy.

Pachatel neznámý

Ministerstvo ani policie neuvedly další podrobnosti o atentátu, ani o tom, kdo mohl stát v pozadí. Server Cenzor.net napsal, že Šapoval velel jednotce, která bojovala "při obraně Ukrajiny před ruskou agresí" v Donbasu na východě země, kde vládní síly od dubna 2014 válčí s Ruskem podporovanými separatisty.

Konflikt si dosud vyžádal na 10 tisíc mrtvých, avšak bombové útoky v zázemí jsou poměrně řídké. Naposledy byl při výbuchu bomby v autě v Kyjevě loni v červenci zavražděn investigativní novinář Pavel Šeremet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám