Hlavní obsah

Velitel chce trvalé rozmístění sil NATO ve východní Evropě

Ottawa

Vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove se domnívá, že krize na Ukrajině a napětí s Moskvou by mohly vést k trvalé vojenské přítomnosti NATO v členských státech ve východní Evropě. Uvedla to ve středu agentura AFP.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove.

Článek

„Myslím, že bychom o tom měli přemýšlet,” odpověděl podle AFP americký generál na otázku, zda situace na Ukrajině může vést ke stálé přítomnosti sil NATO ve východoevropských členských zemích Aliance. Usoudil, že NATO v této nové situaci potřebuje zvážit schopnost své vojenské reakce a rozmístění svých sil.

Na společné tiskové konferenci s šéfem kanadského generálního štábu Tomem Lawsonem v Ottawě Breedlove vysvětlil, že pro Alianci je nutné, aby přehodnotila své obranné schopnosti. Podle generála se totiž změnil vztah s Ruskem, které Severoatlantická aliance dosud vnímala jako partnera.

NATO v polovině dubna posílilo obranu východoevropských zemí a zvyšuje přelety svých letounů nad baltskými státy. V Baltském moři a východním Středomoří se mají rozmístit vojenská plavidla. Washington také oznámil vyslání čtyř rot parašutistů, tedy celkem 600 vojáků, na cvičení v Polsku a baltských zemích. Tato rozmístění mají skončit koncem roku, dodala AFP.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

Breedlove již po pondělním setkání s kanadským premiérem Stephenem Harperem zdůraznil, že Rusko na Ukrajině předvádí, že se nechová jako partner. To by podle tohoto vysokého představitele NATO mělo přimět více členských zemí Aliance ke zvýšení výdajů na obrany na dohodnutou úroveň dvou procent hrubého domácího produktu. Česko dává na obranu asi jedno procento HDP.

Reklama

Související články

Američtí výsadkáři přiletěli do Estonska

Do Estonska přiletělo v pondělí 150 amerických výsadkářů jako poslední část kontingentu o síle 600 mužů, který USA kvůli ukrajinské krizi vyslaly z Itálie do...

NATO otevřelo druhé letiště v Pobaltí

Severoatlantická aliance v estonském Ämari podle agentury AP ve středu oficiálně otevřela svou druhou pobaltskou leteckou základnu. NATO dosud k ostraze...

Výběr článků

Načítám