Hlavní obsah

Vědec z Oxfordu pro Novinky: Rychlotest z krve odhalí rakovinu i metastáze

Daniel Drake, Novinky, Daniel Drake

Vědci z Oxfordské univerzity se zkraje roku pochlubili slibným vynálezem: vyvinuli krevní test, který dokáže rychle a levně odhalit rakovinu v organismu i to, jestli už metastázuje. Na trhu by měl být do pěti let, řekl Novinkám onkolog James Larkin, který studii vedl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O schválení testu bude firma Oxomics, kterou Larkin společně s kolegy založil, usilovat kromě Británie také v USA a Evropské unii, potvrdil Novinkám. „Naše publikovaná akademická studie je prvním krokem k tomu, aby byl tento test dostupný na trhu,“ řekl James Larkin.

„Budeme muset provést rozsáhlejší studii na více místech, a získat tak důkazy pro regulační úřady, že je test bezpečný a účinný,“ nastínil následující proces onkolog.

A kdy si budou moct test objednat první pacienti? „Myslím, že můžu bezpečně říct, že do pěti let je na trhu,“ soudí Larkin.

Levný krevní test může odhalit rakovinu

Evropa

První výsledky publikované v žurnálu Clinical Cancer Research ukazují, že oxfordský test dokáže rakovinu správně určit v 95 procentech případů. Zda nemoc už metastazuje, odhalí s přesností 94 procent. Mohl by tedy výrazně pomoci při včasné diagnóze, která je klíčová pro úspěch léčby.

„Konečná cena testu ještě nebyla stanovena, ale podle našich prvních odhadů se bude pohybovat kolem 100 liber (2900 korun),“ řekl Novinkám Larkin.

Obdobný rychlotest na rakovinu vyvinuli také farmaceuti z americké společnosti Grail. Studie prokázaly, že jejich test Galleri je schopen detekovat přes padesát typů rakoviny včetně pětačtyřiceti, které se nyní nedají dobře zjistit v rámci screeningu, přičemž falešná pozitivita činí ani ne jedno procento. Test využívá sekvenaci, aby zjistil, zda se v krvi neobjevily části DNA rakovinných buněk. Ty mají pozměněnou genetickou informaci oproti nenapadeným buňkám.

Na nádor už nic nezabíralo, tak ho čeští lékaři zmrazili. Pacienta tím zcela vyléčili

Věda a školy

Galleri je aktuálně dostupný pouze ve Spojených státech, a to na předpis. Oficiální cena uváděná výrobcem je 949 dolarů (20 330 korun).

Galleri zatím není schválen federálním Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Po­užívá se na základě výjimky jako screeningový test u osob starších 50 let se zvýšeným rizikem rakoviny.

V ČR tento test sehnat nelze. Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Klára Brunclíková to zdůvodnila Novinkám tím, že výrobce nedoložil shodu s příslušnou směrnicí EU.

Britská Národní zdravotní služba (NHS) už spustila studii s více než 140 tisíci účastníky ve věku 50 až 77 let. První výsledky by měly být k dispozici do konce roku 2023. V případě úspěchu bude v letech 2024 a 2025 otestován další milion lidí.

Anketa

Měli byste zájem o screeningový test, který může odhalit rakovinné buňky?
Ano
93,1 %
Ne
6,9 %
Celkem hlasovalo 15056 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám