Hlavní obsah

Ve Švýcarsku vyrabovali ve výšce 2350 metrů kasičku s víc než 10 tisíci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neznámí zloději rozbili a vykradli kasičku zabudovanou do skály ve švýcarských Alpách v nadmořské výšce 2350 metrů. Zřídil ji tam místní horolezecký klub, aby z darů financoval údržbu trasy tak, aby byla co nejbezpečnější.

Foto: Profimedia.cz

Alpská obec Leukerbad ve švýcarském kantonu Wallis

Článek

Podle serveru BBC bylo ve schránce odhadem 400 až 500 švýcarských franků (10 080 až 12 600 Kč). Umístěna byla v průsmyku Gemmi nad vesnicí Leukerbad v kantonu Wallis.

Zarážející je, že kasička byla přístupná v podstatě jen velmi zkušeným horolezcům vzhledem k extrémně náročnému terénu.

Trasa, známá jako Via ferrata, je klasifikována jako velmi obtížná a zahrnuje i stoupání po žebřících přišroubovaných do svislé skalní stěny nebo překonávání roklí na úzkých ocelových lanech.

„Co je to za lidi?“ napsal horolezecký klub na Facebooku. „Staráme se bezplatně o Via ferratu, nic po nikom nechceme a teď někdo ukradne peníze darované na její údržbu. Neuvěřitelná drzost a žádný respekt,“ dodal klub.

Šroubovák by nestačil

Jeho člen Richard Werlen je přesvědčen, že zloději museli svou akci pečlivě naplánovat a že šlo o dobré horolezce vybavené veškerou potřebnou výstrojí. „Byla to masivní schránka, kterou nebylo možné otevřít pouhým šroubovákem. Museli použít hrubou sílu,“ dodal.

Werlen se také domnívá, že pachatelé museli čin spáchat někdy časně ráno nebo večer. Před skalní stěnou se zabodovanou kasičkou je totiž menší louka, kterou lezci používají jako odpočívadlo. Denně tudy v sezoně projde až 50 lidí.

„Nepřejeme pachatelům nic zlého, jen to, aby je navěky při každém horském výstupu deptalo špatné svědomí,“ uvedl dále klub na Facebooku.

Patrick Grichting z vedení klubu se domnívá, že zloději po vyrabování schránky pokračovali ve výstupu až na vrchol Dauberhorn ve výšce 2941 metrů. „Nemohl bych stoupat dál s penězi v ruksaku, které mi nepatří,“ řekl Grichting.

Kantonální policie o krádeži nic neví, klub jí to ani neoznamoval, protože dopadení pachatelů je prý nereálné. Spolek nicméně plánuje zřízení nové darovací schránky a chce také umožnit lidem, aby mohli na údržbu trasy přispět online.

Češka kradla ve Vídni prádlo. Daleko neutekla, lup se ale nenašel

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám