Hlavní obsah

Ve Švýcarsku spadla stíhačka Hornet, piloti zřejmě zahynuli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych
Aktualizováno

Bojový letoun F/A-18 švýcarského letectva se ve středu odpoledne zřítil v kantonu Obwald v centrální části země. Oba piloti zřejmě zahynuli, uvedlo švýcarské ministerstvo obrany.

Foto: Profimedia.cz

F/A-18C švýcarského letectva na cvičení v Norsku

Článek

„Zřícení mohu potvrdit. Jde o F/A-18. Nevím, zda jsou oběti,” řekl agentuře AFP mluvčí ministerstva obrany Peter Minder v první reakci. To ještě nemohl upřesnit subtyp a uvést, zda na palubě byl jen jeden člen posádky, nebo dva. Pak se ukázalo, že šlo o dvoumístnou F/A -18D.

Náčelník generálního štábu švýcarské armády André Blattmann odpoledne řekl, že stroj havaroval při nízkém letu a oba piloti zřejmě zahynuli.

Příčinou zřejmě změna počasí

Podle svědka citovaného listem Blick letěla dvojice hornetů těsně vedle sebe, když jeden narazil do skalní stěny. K nehodě došlo poblíž vojenského letiště Alpnachstadt.

Důvodem tragédie zřejmě byla náhlá změna počasí. Při startu z nedalekého vojenského letiště byly podle velitele letectva Alda Schellenberga povětrnostní podmínky vyhovující. Když se počasí změnilo, pilot druhého letounu podnikl návratový manévr. Zda se o něj pokoušel také pilot havarovaného stroje, není jasné.

Kvůli neštěstí byl přerušen provoz na trati z Lucernu do Interlakenu. Uzavřena je i souběžně vedoucí silnice, uvedl list Le Matin.

Dvaatřicet stíhaček F/A-18 Hornet tvoří páteř švýcarského armádního letectva. Koupilo si 26 strojů jednomístné verze C a osm dvojmístných F/A-18 D. Jeden stroj této verze se zřítil v roce 1998 v kantonu Valais. Také tehdy přišli o život oba členové posádky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám