Hlavní obsah

Ve Švédsku kolují falešné mince "krále děvkaře"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Švédsku se v oběhu objevily falešné mince, které sice zobrazují krále Carla XVI. Gustafa, pod jeho podobiznou se však místo nápisu "švédský král" skví slova "náš král děvkař".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Švédský král Carl XVI. Gustaf

Článek

Podle švédských sdělovacích prostředků se padělatelé zřejmě vysmívají králi na základě kolujících zvěstí vyplývajících z jeho neautorizovaného životopisu z roku 2010, jenž vyšel pod názvem Den Motvillige Monarken (Monarchou proti své vůli).

V něm je Carl XVI. Gustaf popisován jako tajný návštěvník vykřičených nočních klubů, dekadentních večírků a přítel pochybných existencí z podsvětí. Král loni v květnu osobně vše popřel.

"Byl jsem velmi překvapen, abych to řekl slušně," komentoval padělek jeden z obyvatel města Malmö na jihu země. "Moje první reakce byla, že snad vidím špatně," podotkla pro změnu žena ze severošvédské obce Pitea.

Obdiv na řemeslnickým umem padělatele, jehož výtvor mnoho lidí zmátl, neskrýval ředitel švédského národního muzea peněžnictví Ian Wiséhn. "Musí být geniální, to není vůbec jednoduché," podotkl podle švédské agentury TT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám