Hlavní obsah

Ve Středozemním moři objevili římské lodě s nákladem

Neapol

Archeologové našli hluboko pod hladinou moře u malého ostrova ve Středozemním moři pět dobře zachovalých vraků římských lodí s nákladem váz, džbánů a dalších nádob. Oznámila to v pátek agentura AP s odvoláním na italské činitele.

Článek

Lodě, které odborníci datují do období mezi prvním stoletím před naším letopočtem a čtvrtým stoletím našeho letopočtu, jsou ponořeny v hloubce 100 až 150 metrů poblíž ostrova Ventotene, který leží zhruba 65 kilometrů od Neapole ve Středozemním moři, v oblasti, která bývala námořní tepnou.

Podle italského ministerstva kultury plavidla, z nichž největší je přes 20 metrů dlouhé, přepravovala amfory na víno a olivový olej, dále kuchyňské nástroje a železné a skleněné předměty, které ještě musejí být identifikovány.

Objevy vraků ve Středozemním moři jsou poměrně časté, ale tyto jsou mnohem lépe zachované než většina ostatních, uvedla Annalisa Zarattiniová z italského ministerstva. Prý zejména proto, že klesly do hloubky, kde nebyly vystaveny působení podmořských proudů. Navíc se lodě potopily nepřevrácené, díky čemuž archeologové našli náklad tak, jak byl na plavidlo před staletími naložen. "Je to jako podmořské muzeum," podotkla Zarattiniová.

Vraky se podařilo najít i díky snaze archeologů pátrat ve větších hloubkách, do kterých se nedostanou "lovci pokladů". Ti se zatím běžně potápějí do hloubek okolo 30 metrů, ale se zlepšující se technikou brzy proniknou hlouběji. "Je důležité, abychom se tam dostali před nimi," dodala Zarattiniová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám