Hlavní obsah

Ve Španělsku zabavili letní palác diktátora Franka, dědice vyhodili

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělsko ve čtvrtek zabavilo letní palác diktátora Franciska Franka se všemi jeho uměleckými díly. Vykázalo odtamtud Frankovy dědice, když soud rozhodl, že Franco nikdy neměl právo palác v Galicii vlastnit. Do paláce přijela při předávání na inspekci státní zástupkyně Consuela Castrová Reyová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělsko převzalo letní palác někdejšího diktátora Franka, jeho dědice vystěhovaloVideo: Reuters

 
Článek

„Po dnešku zůstane pocit historické spravedlnosti,“ uvedla Castrová Reyová v paláci Pazo de Meiras. „Má symbolickou historickou hodnotu, kterou nikdo nemůže ignorovat,“ dodala. Vítali ji odpůrci Frankova fašistického režimu s transparentem: „Vraťte, co bylo ukradeno. Nikdy více frankismus.“

Franco využíval palác Pazo de Meiras v jeho rodné Galicii jako letní sídlo až do své smrti v roce 1975. Pak jej začal využívat jeho potomci, kteří se ho před dvěma lety pokusili bez úspěchu prodat za osm milionů eur (210 milionů Kč). Nyní jeho hodnotu odhadují na pět milionů eur (132 milionů Kč).

Palác získali během občanské války v roce 1938 nacionalisté, v jejichž čele stál Franco. Ti mu v roce 1939 palác jako hlavě Španělska věnovali. Letos v září soud rozhodl, že i když byl palác v roce 1941 převeden Francovi, je to nezákonné. Palác podle soudu zůstal majetkem Španělska. Převod nemovitosti byl nezákonný, protože dar nebyl určen osobně přímo Frankovi, ale hlavě státu. „Franco za nic neplatil,“ zdůvodnil to soudce. I když převzal palác nyní stát, který ho už v roce 2008 označil za národní kulturní památku, rodina se proti verdiktu může stále odvolat, uvedla agentura Reuters.

Zajištění paláce je další ranou pro Frankovu rodinu poté, co nezabránila převezení ostatků diktátora z velkého mauzolea na hřbitov.

Ve Španělsku přemístili ostatky diktátora Franka

Evropa

Palác nechal v letech 1893 až 1907 postavit spisovatel Emilia Pardo-Bazan. Starosta města Sada, kde palác stojí, chce, aby se z něj stalo Pardo-Bazanovo muzeum.

Franco se zmocnil vlády nad Španělskem v občanské válce v letech 1936 až 1939, kdy stál v čele nacionalistických povstalců bojujících proti levicově orientované zákonné republikánské vládě. Franka podporovala fašistická Itálie i nacistické Německo. Válka si vyžádala půl milionu mrtvých. Dalších 150 000 lidí bylo zabito později za Frankovy vlády, kdy se diktátor vypořádával se svými odpůrci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám