Hlavní obsah

Ve Španělsku přemístili ostatky diktátora Franka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Z baziliky v Údolí padlých, vzdálené 50 km od Madridu, exhumovali ve středu dopoledne ostatky španělského diktátora Franciska Franka. Oznámila to španělská vláda. Vrtulník je přemístil do rodinné hrobky na hřbitově na madridském předměstí El Pardo. Exhumaci loni schválila vláda a rodina španělského vůdce z let 1939-75 se jí marně snažila zabránit u soudu.

Foto: Reuters TV, Reuters

Vrtulník v Údolí padlých, který přepraví ostatky diktátora.

Článek

Vyzdvižení ostatků z dosavadního hrobu, jejich přesun a opětovné pohřbení se konalo za přísných bezpečnostních opatření a s vyloučením veřejnosti.

Z vyzdvižení ostatků se nesměly pořizovat fotografie ani audiovizuální záznamy. U vchodu do baziliky byly instalovány detektory kovů a nad náhrobkem byla vztyčena plachta. Kromě 22 členů Frankovy rodiny, z nichž mnozí měli podle televizních záběrů v rukou kytice, do Údolí padlých přijeli i ministryně spravedlnosti Dolores Delgadová a kněz.

Po skončení obřadu si Frankův vnuk Francis Franco postěžoval na zákaz vlády pořizovat z exhumace fotografie. „Chceme se omluvit tisku za diskriminaci,” uvedl vnuk. Frankova rodina v prohlášení kritizovala vládu za exhumaci. „Dnes vláda znesvětila hrob našeho děda Franciska Franka a vážně tak pošlapala naše základní práva,” citoval deník El País z prohlášení rodiny.

Frankovy ostatky byly přemístěny po 44 letech. Od pohřbu diktátora v roce 1975 spočívaly v mauzoleu v Údolí padlých, které Franco nechal zbudovat.

Foto: Str Old, Reuters

Někdejší španělský diktátor Francisco Franco (vlevo) a princ Juan Carlos na archivní fotografii

Vyzdvižení Frankových ostatků schválila až loni v červnu nynější socialistická vláda Pedra Sáncheze, která stejně jako řada Španělů považuje za nedůstojné, aby byl Franco pohřben na stejném místě jako téměř 34 tisíc obětí z obou táborů španělské občanské války. Tu pučem v roce 1936 rozpoutal právě Franco, kterého podporovaly fašistická Itálie a nacistické Německo. Zemřelo v ní za tři roky na půl milionu lidí.

Španělský premiér Pedro Sánchez ve čtvrtek v projevu zdůraznil, že přemístění „ukončilo morální urážku” obětí občanské války.

Exhumaci se marně snažila zabránit řadou stížností k soudu Frankova rodina i jeho příznivci. Diktátorův nejstarší vnuk Francisco Franco y Martínez-Bordiu označil nařízenou exhumaci za politickou lest Socialistické strany a znesvěcení. „Pociťuji velkou zlost, protože použili něco tak zbabělého jako vykopání mrtvého těla, využili těla k propagandě a politické publicitě, aby získali pár hlasů před volbami,” řekl vnuk agentuře Reuters.

Ostatky diktátora Franka lze exhumovat a přemístit, rozhodl španělský nejvyšší soud

Evropa

Na hřbitově Mingorrubio, kam byl Franco přemístěn a kde je pohřbena i jeho manželka Carmen Polová, několik ministrů jeho vlády či diktátor Rafael Trujillo z Dominikánské republiky, se konala soukromá mše.

U hřbitova se sešlo na dvě stě odpůrců exhumace, kteří provolávali  „Ať žije Španělsko, ať žije Franco!” V rukou měli španělské vlajky a také červeno-žluté vlajky s obrázkem Franka a nápisy „Byl jsi náš spasitel!”.

Španělská média si všimla i toho, že Frankův vnuk přinesl k bazilice frankistickou vlajku. Nebyl s ní ale vpuštěn dovnitř. Vláda předem upozornila, že v bazilice ani v jejím okolí se nesmí objevit symboly oslavující frankistickou diktaturu.

Později při soukromém obřadu na hřbitově Mingorrubio rodina frankistickou vlajku použila, na fotografiích zveřejněných deníkem El País je vidět, jak rodina rozvinutou vlajku vynáší ze hřbitova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám