Hlavní obsah

Ve slovenském dole zůstali zavaleni čtyři horníci

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRIEVIDZA

Ve hnědouhelném dole ve slovenských Novákách zával ve čtvrtek ráno uvěznil čtyři horníky. Na místě zasahují záchranáři. Uvedla to Iveta Roháčová ze společnosti Hornonitrianské baně Prievidza. Vzhledem k tomu, že neštěstí se před sedmou hodinou stalo ráno, je pravděpodobné, že jej muži nepřežili. Život by jim mohla zachránit jen vzduchová kapsa.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Do prostoru v 7. těžebním úseku, kde horníci zrovna pracovali, natekla voda a sesypaly se tam materiály z nadloží," uvedla Roháčová. "Jsou zatím nezvěstní a záchranáři po nich intenzivně pátrají," řekl ředitel Peter Čičmanec pro Slovenský rozhlas. 

Podle informací TV Prima pomáhají slovenských záchranářům také bánští záchranáři z Ostravy, kteří na místo dorazili večer. Disponují lepším vybavením a speciálním kamerovým systémem. Kamery záchranáři nasadí do vrtů, aby mohli lépe určit, kudy dál postupovat. Kamery by měly začít fungovat v noci na pátek.

Dalším sedmi dalším horníkům se zřejmě podařilo utéct. Na místo havárie - do hloubky 200 metrů - okamžitě sfárali záchranáři Hlavní báňské záchranné stanice v Prievidzi.

Podle slovenského ministra průmyslu L'ubomíra Jahnátka, který na místo přijel, se sesunulo asi 2000 metrů kubických kamení, hlíny a vody. Zával tak z velké části tvoří bahno.

Hornonitranské doly Prievidza jsou nejvýznamnějším producentem hnědého uhlí v Slovenské republice. Zaměstnávají 4800 osob. Hlavním výrobním sortimentem je prachové uhlí pro energetické účely, které představuje 85 procent z celkové produkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám