Hlavní obsah

Ve Skotsku se kvůli brexitu zvyšuje podpora nezávislosti

Londýn

Po oznámení premiérky Theresy Mayové o rázném odchodu země z evropských struktur se podpora projektu skotské nezávislosti zvýšila. Napsal to ve středu skotský list Herald Scotland s odvoláním na průzkum společnosti BMG.

Foto: Reuters

Britská premiérka Theresa Maová (vlevo) se skotskou první ministryní Nicolou Sturgeonovou

Článek

Po odečtení nerozhodných názorů se pro samostatnost Skotska vyslovilo 49 procent dotázaných, proti 51 procent. Podle lednového průzkumu by pro nezávislost hlasovalo 45,5 procenta Skotů, proti 54,5 procenta.

Skotský regionální parlament v úterý jasnou většinou hlasů odmítl záměr Mayové začít jednat s Evropskou unii o ukončení britského členství v EU. Schválení návrhu skotské vlády v Edinburghu je podle agentury Reuters jen symbolické a právně nezávazné.

Související téma:

Foto: , Novinky

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová opakovaně zdůrazňuje, že výrazná většina Skotů hlasovala v loňském referendu oproti Anglii a Walesu pro setrvání Británie v unii a že to Londýn při vyjednávání podmínek brexitu musí brát v úvahu.

Reklama

Související články

Potvrzeno: Britský parlament posvětil brexit

Dolní komora britského parlamentu ve středu večer schválila vládní návrh zákona o aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy, kterou se zahájí formální proces...

Výběr článků

Načítám