Hlavní obsah

Ve Francii skončily volby, výsledek bude těsný

Paříž
Aktualizováno

Ve Francii skončilo první kolo voleb do parlamentu. Po sečtení 88 procent hlasů těsně vede koalice Spolu prezidenta Emmanuela Macrona s 25 procenty hlasů, druhá je levicová formace Nová lidová, socialistická a ekologická unie NUPES s více než 24 procenty hlasů. Zhruba 20 procent hlasů získalo i Národní sdružení (RN) Marine Le Penové.

Foto: Pool, Reuters

Emmanuel Macron líbá dítě při prvním kole voleb do parlamentu.

Článek

Účast ve volbách byla velmi nízká, k urnám přišlo 39 procent voličů, pokud se to potvrdí, bude to nejméně za 20 let.

Ve volbách se rozděluje 577 mandátů. Pokud získá Macronova formace většinu, bude prezident vybírat premiéra z blízkých politiků. Stále má šanci, že bude mít v Národním shromáždění většinu. Bez ní jen těžce prosadí své avizované reformy.

Pokud zvítězí NUPES Jeana-Luka Mélenchona, bude muset Macron jmenovat premiérem zřejmě právě Mélenchona. To však podle analytiků není příliš pravděpodobné.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Jean-Luc Melenchon přijíždí sledovat vyhlašování výsledků prvního kola voleb

Mélenchon uvedl, že „prezidentská strana byla poražena“. Vyzval voliče, aby levicovou koalici znovu podpořili v druhém kole a „definitivně odmítli nechvalné záměry“ prezidentského tábora. Kandidáti NUPES vyjadřovali v médiích spokojenost s výsledkem svého uskupení.

Macron podle stanice TF1 vyzval politiky své aliance k pokoře, výsledky označil za povzbudivé. Premiérka Élisabeth Borneová uvedla, že prezidentská koalice má týden na to, aby v druhém kole získala „silnou a jasnou většinu“. Podle ní jsou v sázce základní hodnoty francouzské republiky. Vyzvala k mobilizaci proti extrémům. „Republika neznamená štvát jedny lidi proti druhým,“ uvedla premiérka.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Členky volební komise ve Štrasburku

Francie má prezidentský systém a hlavě státu tedy náleží v určování politické agendy hlavní slovo.

Druhé kolo se uskuteční v obvodech, kde žádný kandidát nezíská 50 procent odevzdaných hlasů a současně 25 procent hlasů všech registrovaných voličů. Do druhého kola postupují dva kandidáti s nejvyšší podporou či kandidáti, kteří získali alespoň 12,5 procenta hlasů všech voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám