Hlavní obsah

Ve Francii padaly až deseticentimetrové kroupy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silné bouře s vydatnými lijáky se přehnaly v úterý večer nad centrálními a východními regiony Francie. Poryvy větru přesahovaly 100 kilometrů za hodinu a v některých místech padaly kroupy o průměru pěti až deseti centimetrů.

Foto: Ignasi Corney Oller via Spectee, AP

Ilustrační foto

Článek

Podle televizní stanice BFM TV způsobil živel značné materiální škody. Úřady však zatím nehlásily žádná zranění.

„Extrémně prudké“ bouřky donutily meteorologickou službu Météo-France vyhlásit pro 26 departementů na několik hodin výstrahu, přičemž v pěti z nich platil nejvyšší, „červený“ stupeň ohrožení.

Nejpostiženějším místem se stalo městečko Gannat, na nějž připadlo 150 z celkových 190 výjezdů hasičů. „Je tam spousta rozbitých dlaždic, rozbitých čelních skel,“ potvrdila starostka Véronique Pouzadouxová.

V Dijonu se zřítil strop supermarketu, zatímco ve Vichy vyvrátil vichr na 30 stromů. „Máme problém, že tato bouře přišla po podobné bouři před rokem. Mnoho domů máme kvůli tomu dodnes pod plachtou,“ řekl starosta Vichy Frédéric Aguilera.

Ve vesnici Billy poblíž Vichy udeřil blesk do domu, když jeho majitel zrovna cvičil. „Měl jsem velké štěstí. Hodilo mne to proti dveřím, jsem z toho v šoku,“ řekl Tom Bartois. Když pak viděl vycházet kouř ze střechy, zavolal hasiče, kteří požár rychle zažehnali.

V burgundském departementu Haute-Saône zůstaly bezmála čtyři tisíce domácností bez elektřiny. Francouzská železnice SNCF z bezpečnostních důvodů dočasně zastavila na některých tratích provoz.

Japonsko hlásí po přívalových deštích a sesuvech půdy nejméně šest mrtvých

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám