Hlavní obsah

Vděční Francouzi si směli užívat pláž mezi provazy a kůly

Vděčné francouzské rodiny zaplnily v neděli pláž u letoviska La Grande Motte na pobřeží Středozemního moře, koupaly se a opalovaly se v pečlivě vyznačených zónách, aby je udržovaly v bezpečném odstupu od ostatních návštěvníků. Kordony z provazů a dřevěných kůlů byly úhledně nataženy přes písek, čímž poskytly každému návštěvníkovi nebo skupině vlastní prostor o rozloze osmi metrů čtverečních, napsala agentura AP.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Pláž u letoviska La Grande Motte na pobřeží Středozemního moře s vyznačenými zónami

Článek

Rezervace místa na pláži je zdarma, ale je povinná. Již existuje čekací listina, zájemce se svého místa na pláži dočká po dvou dnech. Ti, kdo měli štěstí, získali místo na slunci o nynějším čtyřdenním víkendu, který ve Francii začal ve čtvrtek pohyblivým křesťanským svátkem Nanebevstoupení Páně.

Jinde ve Francii se znovu otevřely pláže pouze pro individuální sporty nebo procházky. Návštěvníci si nesmějí sednout, ani ležet. La Grande Motte se chlubí, že se stalo prvním městem, které zavedlo nová opatření na udržení vzájemného odstupu umožňující další aktivity.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Pláž u letoviska La Grande Motte na pobřeží Středozemního moře s vyznačenými zónami

V hlavním městě se mohli Pařížané tento víkend opalovat na nábřeží Seiny či odpočívat na terasách v Tuilerijských zahradách, které jinak zůstávají zavřeny jako všechny městské parky, zatímco město postupně uvolňuje opatření proti koronaviru.

Pařížská starostka Anna Hidalgová naléhá na vládu, aby parky otevřela, protože obyvatelé velkoměsta mají tendenci se shlukovat v jejich okolí, kabinet ale namítá, že z hlediska nákazové situace zůstává Paříž v „červené zóně”.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Lidé se se opalují na pláži u letoviska La Grande Motte na pobřeží Středozemního moře.

Muslimové ve Francii i přes výzvy svých duchovních, aby raději zůstali doma, se mohli pomodlit v několika mešitách, otevřených k začínajícímu třídennímu svátku na konci postního měsíce. Asi dvě tisícovky věřících se - s metrovým odstupem a v rouškách - modlily v sportovním areálu na pařížském předměstí Levalllois-Perret.

Reklama

Výběr článků

Načítám