Hlavní obsah

Vaškůj může být stíhán i v kauze podplácení Čunkovy sekretářky Urbanové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatel Roman Vaškůj, jenž figuruje v kauze údajného podplácení Marcely Urbanové, která je hlavní svědkyní v korupční kauze někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL), může být v souvislosti s tímto případem stíhán. Rozhodlo o tom rakouské ministerstvo spravedlnosti. Vaškůj byl letos v Rakousku zadržen na základě mezinárodního zatykače a nyní si v ČR odpykává trest za podvody.

Článek

O rozhodnutí rakouské strany v pátek informoval přerovský státní zástupce Miroslav Stoklásek, podle něhož na verdikt rakouské strany čekali policisté, kteří kauzu nynějšího senátora a někdejšího vicepremiéra vyšetřují.

Vaškůj vyšetřování policistům zkomplikoval svým útěkem do zahraničí před trestem za rozsáhlé daňové úniky, který mu již dříve uložil brněnský krajský soud. V březnu byl zadržen ve Vídni a poté předán české policii.

V kauze Urbanové však museli policisté vyčkat na povolení k vydání Vaškůje i pro tuto kauzu. Podle Stokláska je obdrželi na začátku září. "Rozhodnutí nám umožňuje vést právoplatně dál trestní stíhání vůči němu. Prvotně byl totiž zatčen pro potřeby výkonu trestu za daňový delikt. Tímto rozhodnutím se můžeme naplno pustit do vyšetřování a nějakým způsobem je ukončit," řekl Stoklásek.

Původní rozsudek, na jehož základě byl Vaškůj i jeho společník za uplácení odsouzen, byl na základě formálních pochybností zrušen a věc byla vrácena státnímu zástupci do přípravného řízení, tedy do bodu před podáním obžaloby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám