Hlavní obsah

Vajíčka na Paroubka? Slabý odvar toho, co se děje v Řecku. Tam letí jogurty

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhořčení Řekové napadají politiky vším, co mají po ruce – nejčastěji jogurtem. Manolis Othonas, náměstek ministra pro ochranu občanů, mluvil soustředěně do kamery, když ho do hlavy zasáhlo vajíčko. Stalo se tak v jeho rodišti, městě Rethimno na Krétě. Řečtí ministři a poslanci už museli čelit lahvím, sklenicím, rajčatům i kamenům, někteří schytali rány pěstí, jiní nedobrovolnou lázeň. A když dojde na potraviny, bývají vajíčka výjimkou: Řekové útočí spíše jogurty.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Demonstranti v Aténách

Článek

Například vicepremiér Theodoros Pangalos se nedávno pokusil promluvit k davu, který ho objevil v jedné restauraci. Výsledek? Jogurtová sprška. Pangalos to odskákal za výrok, že „teď musejí krvácet všichni, protože koneckonců při orgiích konzumu a korupce žrali a mlaskali všichni“.

Komunistická poslankyně Liana Kanelliová ocenila jogurt na svém kostýmu komentářem: „Ochutnala jsem, byl znamenitý.“

Uteč, kdo můžeš

Loni poznala asi stovka demonstrantů bývalého ministra pro rozvoj Costise Hatzidakise a honila ho tak dlouho, dokud neskončilo několik pěstí na jeho tváři.

Na Korfu se letos v červnu musela skupina řeckých a evropských poslanců zachránit útěkem na loď poté, co nadávající demonstranti oblehli tavernu, kde politici obědvali.

Členové hnutí Ode dveří ke dveřím, které založil režisér Dimitris Kollatos, postávají neúnavně dlouhé hodiny před domy ministrů a poslanců a sborově skandují: „Zlodějna, zlodějna!“

Premiér Jorgos Papandreau útoky odsoudil: „Takové násilí podrývá naši ekonomiku.“ Respekt a důvěru Řeků přitom ztratily levice i pravice. Podle posledního průzkumu veřejného mínění nechce více než 40 procent dotazovaných odevzdat hlasy oběma velkým stranám – socialistům z PASOK a konzervativní Nové demokracii.

Nový aténský starosta Giorgios Kaminis, široce respektovaný nezávislý intelektuál, varoval před dramatickým posílením pozic extremistů před příštími volbami: „Poměry mi nebezpečně připomínají Německo před nástupem Hitlera.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám