Hlavní obsah

V tajných věznicích CIA v Rumunsku a Litvě mučili vězně. Oba státy musejí platit odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk
Aktualizováno

V tajných věznicích CIA v Litvě a Rumunska se mučilo a byla porušována lidská práva, rozhodl ve čtvrtek soud pro lidská práva ve Štrasburku. Oba zmíněné státy proto musejí zaplatit odškodné dvěma mužům, kteří si stěžovali na to, že byli do těchto věznic tajně přepraveni. Každý má dostat 100 tisíc eur (2,6 miliónu korun), uvedl štrasburský soud v tiskové zprávě.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

Saúdský Arab Abdar Rahím Našírí a Palestinec saúdskoarabského původu abú Zubajdá se na soud obrátili s obviněním, že je CIA mezi lety 2004 a 2006 tajně přepravila do vězení v Litvě a Rumunsku, kde byli podrobeni mučení.

Soud uvedl, že porušen byl mimo jiné článek 3 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, který hovoří o zákazu mučení, i články 5 (právo na svobodu a osobní bezpečnost), 8 (právo na respektování rodinného a soukromého života) i 13 (právo na účinné opravné prostředky).

Kromě odškodného 100 tisíc eur dostane jeden ze stěžovatelů navíc 30 tisíc eur (775 tisíc korun) za náklady na soudní řízení, druhý o vrácení nákladů nežádal.

Štrasburský soud řešil již v roce 2014 a 2015 podobný případ, kdy se na něj Našírí a Zubajdá obrátili kvůli jednání Polska, které rovněž umožnilo zřídit na svém území tajnou věznici. Tehdy soud rovněž rozhodl, že vláda ve Varšavě musí oběma mužům vyplatit 100 tisíc eur jako odškodné. Polsko už oběma mužům odškodné vyplatilo. [celá zpráva]

Oba jsou ve věznici

Abú Zubajdá je Palestinec narozený v roce 1971, který byl jedním z vysokých činitelů teroristické organizace Al-Káida. Nyní je stále držen ve věznici na americké základně Guantánamo na Kubě. Zadržen byl v březnu 2002 v Pákistánu.

Také saúdský Arab jemenského původu Abdar Rahám Našírí je držen ve věznici na Guantánamu. Zadržen byl v Dubaji v říjnu 2002 a obvinili ho mimo jiné z přípravy útoku na americkou válečnou loď USS Cole v roce 2000.

Tajné věznice měla mít CIA v Evropě v Litvě, Rumunsku a Polsku, mimo Evropu například v Thajsku, Maroku, Pákistánu, Afghánistánu, Egyptě či Jordánsku. Mezi zařízeními převážela zadržené lidi letadla, která používala k mezipřistáním letiště celkem v 17 zemích Rady Evropy včetně ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám