Hlavní obsah

V Srbsku sílí protesty proti výsledkům voleb, zadrženo je 38 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srbská policie zadržuje od neděle nejméně 38 lidí kvůli účasti na protestech proti výsledkům voleb, které opozice označuje za zfalšované. Navzdory zásahům policie protesty pokračovaly i v pondělí.

Foto: Zorana Jevtic, Reuters

Demonstranti v Bělehradě u budovy státní volební komise

Článek

V pondělí večer se stovky lidí sešly před budovou státní volební komise v centru Bělehradu, odkud protestující zamířili k ústředí policie, kde jsou zadržováni někteří z protestujících v předchozích dnech. Při další akci několik set studentů a dalších občanů blokovalo klíčovou dopravní tepnu, kde se nacházejí vládní budovy. Demonstrace proti výsledkům voleb nabývají na síle a několika opozičních politiků zahájilo hladovku.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Pondělní demonstrace v Bělehradě

V neděli pokojné protesty přerostly v násilné, když se demonstranti pokusili vniknout do budovy radnice. Házeli na ni kameny a rozbili několik oken. Policie je pak vytlačila za použití slzného plynu, pepřového spreje a údery obušky. Prezident Aleksandar Vučić v pondělí uvedl, že bylo zadrženo 38 demonstrantů.

Vysoký policejní důstojník Ivica Ivaković řekl, že zadržení čelí obvinění z pokusu o násilnou změnu ústavního pořádku (tedy o svržení vlády) a násilí. Oznámil, že bylo zraněno osm policistů, dva vážně.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Nedělní zásah srbské policie proti demosntrantům

Sporné volby

Předčasné volby vyhrála 17. prosince nacionalistická Srbská pokroková strana (SNS) Aleksandara Vučiće.

Opoziční hnutí Srbsko proti násilí (SPN), které vzniklo po loňských masových střelbách a pořádá demonstrace, označilo volby za zfalšované zejména v Bělehradě. Uvedlo, že volby neuzná a požaduje jejich opakování, napsal list The Guardian. Naléhá na Evropskou unii, aby výsledky prošetřila, když zahraniční pozorovatelé včetně Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) upozornili na řadu nesrovnalostí včetně kupování hlasů. Opoziční kandidáti ani neměli rovné podmínky v kampani, média dávala velký prostor a čas představitelům SNS.

V Srbsku se protestuje proti výsledkům voleb, je hlášena střelba

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám